LECȚIA pe care Vladimir Putin vrea să o dea SUA

Publicat: 08 10. 2015, 12:07

Rusia vrea să arate că America ar trebui să fie pregătită să intervină în orice război civil care urmează unei revoluții inspirate de retorica sa, sau să renunțe să mai îndemne oamenii la revoltă, apreciază autorul comentariului, Ivan Krastev, președintele Centrului pentru Strategii Liberale din Sofia și membru al Institutului pentru Științe Umane din Viena.

Într-adevăr, Vladimir Putin și Barack Obama au teorii opuse privind sursele actualei instabilități globale. SUA consideră că este rezultatul încercărilor disperate ale unor lideri autoritari de a menține situația în care se aflau, în timp ce Rusia acuză obsesia Washingtonului pentru democrație.

Însă în mintea Kremlinului nu este Siria și nici Ucraina, ci Asia Centrală, o parte a fostului spațiu sovietic în care liderii autoritari îmbătrânesc, economiile stagnează, milioane de tineri sunt șomeri și dornici să emigreze, iar islamul radical este în creștere. Rusia se consideră garantul stabilității în regiune, dar se teme că va veni instabilitatea. Asia Centrală de astăzi amintește Kremlinului de Orientul Mijlociu din urmă cu un deceniu. Situația din Siria ar trebui să învețe SUA să aibă grijă ce vorbesc și să-și vadă de treabă atunci când va veni următoarea criză.

Președintele Putin vrea să dea Americii o lecție, dar se adresează și Europei invadate de un milion de refugiați și bântuită de islamul radical și anxietatea demografică. Până acum, Uniunea Europeană spera să-și transforme vecinii, dar în prezent se consideră un ostatic. Putin vrea să convingă Europa că oricât de brutal era dictatorul libian Muammar Kadhafi, el era dispus și capabil să apere frontierele Europei, ceea ce noile democrații nu pot face.

Putin speră că Europa va accepta o Rusie mai puternică drept un garant al stabilității, chiar și cu costul renunțării la valorile și ambițiile sale.

Însă teoria lui Putin, deși atractivă, nu este practică, pentru că lumea s-a schimbat de la Războiul Rece încoace, nu mai este definită de dinamica Est-Vest. Schimbările sociale, demografice, culturale și tehnologice au făcut stabilitatea în lume un puzzle complicat. Astfel, va fi nevoie de ceva mai mult decât schimbarea politicii americane pentru ca oamenii să înceteze să se mai revolte împotriva Guvernelor autoritare, conchide autorul articolului.