Libanul anunță că nu face față din punct de vedere financiar situației provocate de explozie. Ministru: Nu înotăm în dolari

Publicat: 06 08. 2020, 12:29
Actualizat: 06 08. 2020, 12:30
Libanul anunță că nu face față din punct de vedere financiar situației provocate de explozie. Ministru: Nu înotăm în dolari. Sursa foto: Profimedia

Statul libanez și Banca Centrală a Libanului au o capacitate „foarte limitată” pentru a face față, din punct de vedere financiar, crizei provocate de explozia de marți de la Beirut.

Anunțul a fost făcut de către ministrul Economiei din Liban, Raoul Nehme, care a adăugat că țara are nevoie de asistență financiară din partea comunității internaționale pentru a putea trece peste această situație, informează site-ul agenției de presă Reuters.

„Capacitatea financiară a statului este foarte limitată și așa este și cea a Băncii Centrale și a băncilor comerciale. Nu înotăm în dolari”, a declarat Raoul Nehme pentru Sky News Arabia.

Ministrul a mai spus că pierderile provocate de explozia de marți de la Beirut sunt de ordinul miliardelor de dolari americani, dar că deja mai multe state ale lumii au anunțat ajutoare financiare pentru Liban.

Potrivit lui Nehme, un eventual acord cu Fondul Monetar Internațional este singura modalitate prin care Libanul ar putea ieși din criză.

Libanul se confruntă deja cu o criză financiară de amploare încă de anul trecut. De altfel, țara a purtat nefocieri intense anul acesta cu FMI cu privire la un pachet de ajutor financiar, însă cele două părți nu au ajuns la un acord, întrucât Fondul solicită măsuri de reformă la nivel politic, măsuri respinse de clasa politică de la Beirut.

Totodată, situația economică a Libanului a fost afectată și de criza provocată de pandemia de COVID-19.

Explozia de marți a dus la moartea a peste o sută de persoane și la rănirea altor câteva mii

Autoritățile de la Beirut au anunțat că bilanțul exploziei petrecute marți în zona portuară a capitalei libaneze a ajuns la 100 de morți și cel puțin 4.000 de răniți.

Pe măsură ce echipele de intervenție și salvare intervin în continuare pentru a căuta victime și eventuali supraviețuitori de sub dărâmături, autoritățile se tem că bilanțul ar urma să crească în următoarele zile.

Președintele țării, Michel Aoun, a anunțat că 2.750 de tone de nitrat de amoniu, folosit în fertilizatori, dar care este utilizat și pentru fabricarea de bombe, fusese depozitat timp de șase ani în portul Beirut fără măsuri de securitate, ceea ce Aoun a descris ca fiind „inacceptabil”.

Deflagrația a fost atât de puternică încât a fost auzită și în Cipru, Israel și Iordania.