LISTA TORȚIONARILOR. Cazurile Vișinescu și Ficior, în New York Times: Se naște speranța că România se trezește din amnezia națională a unui trecut brutal

Publicat: 30 09. 2013, 16:02
Actualizat: 29 07. 2014, 21:33

Povestea călăului Alexandru Vișinescu, primul torționar prezentat de gândul și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în cadrul proiectului „Lista torționarilor care trăiesc”, a ajuns în New York Times.

Jurnaliștii americani prezintă cazul lui Vișinescu, fostul comandant al penitenciarului comunist de la Râmnicu Sărat, acuzat în urmă cu două săptămâni de genocid.

„La fel ca orice alt fost slujitor al vechiului regim comunist, domnul Vișinescu – acum un pensionar cocoșat și firav – nu nu bucură când este deranjat de cineva. Până recent, nici nu a fost. A fost lăsat în pace, cu pensia lui generoasă și un apartament confortabil, înconjurat de fotografii alb-negru din tinerețea lui. Își omora timpul făcând plimbări lungi prin parc”, povestește New York Times, precizând că pacea „bătrânelului cumsecade” care pare, la o primă vedere, să fie Vișinescu, a fost perturbată recent, odată cu prezentarea crimelor sale în presă și a punerii lui sub acuzare, într-un proces în premieră pentru România postdecembristă.

Cazul lui Vișinescu, spun jurnaliștii americani, a născut speranțe că România va urma, în sfârșit, drumul pe care au luat-o alte națiuni din fostul bloc comunist care „s-au trezit din amnezia națională a unui trecut brutal” și și-au revizuit cultura națională a prescrierii crimelor trecutului, cultură care a și dus la un nivel foarte mare al corupției.

Sursa amintește și că Ion Ficior, șeful coloniei de muncă de la Periprava, este cercetat penal pentru deținuții morți, dar sunt dubii în privința șanselor ca vreunul dintre cei doi torționari să răspundă penal pentru trecutul.

În acest context, fostul procuror Dan Voinea, cel care a instrumentat și cazul soților Ceaușescu, a declarat că acuzarea lui Vișinescu de genocid este însăși scăparea torționarului comunist: „L-au acuzat de genocid ca să poată închide dosarul fără niciun rezultat”, a spus Voinea pentru New York Times. Dan Voinea a adăugat că elitele politice și economice ale României, în majoritate foști comuniști, nu vor ca aceste crime ale comunismului să fie dezvăluite sau anchetate într-o manieră serioasă.