Lumea din 2064, văzută de Stephen Hawking: Vom trăi pe Lună și vom fi în drum spre Marte

Lumea din 2064, văzută de Stephen Hawking: Vom trăi pe Lună și vom fi în drum spre Marte
Publicat: 17/03/2014, 18:13
Actualizat: 25/03/2019, 23:34

În timpul emisiunii de televiziune „Live from Space”, celebrul astrofizician a spus că oamenii vor avea colonii pe Lună „în următorii 50 de ani” și că alți oameni vor trăi pe Marte până în anul 2100, informează dailymail.co.uk.

Dacă nu vor fi colonizate alte planete, profesorul Hawking crede că rasa umană se va confrunta cu riscul unei extincții iminente, întrucât prea mulți oameni vor trăi pe Terra, iar planeta noastră nu poate să suporte un număr infinit de locuitori.

„Planeta noastră este o lume veche, amenințată de o populație în expansiune și resurse limitate. Trebuie să anticipăm aceste amenințări și să avem un plan B. Dacă vrem ca specia noastră să supraviețuiască în următorii 100 de ani sau în următorii 1.000 de ani, atunci este imperativ să călătorim în negura spațiului pentru a coloniza lumi noi din cosmos. Dacă vom urma această cale, atunci nu am niciun dubiu că acest secol va rămâne cunoscut în istoria omenirii sub denumirea «Epoca Spațială»”, a spus renumitul cercetător britanic, în vârstă de 72 de ani.

Profesorul Hawking a făcut aceste comentarii în timpul emisiunii „Live from Space: Lap of the Planet”, difuzată de postul Channel 4, în timpul căreia astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS) au apărut în direct de pe orbită.

ISS ocupă locul al treilea în topul celor mai strălucitoare obiecte de pe cer, după Soare și Lună, și poate fi văzută în nopțile senine sub forma unui punct luminos.

Emisiunea a prezentat telespectatorilor britanici viața și activitatea de zi cu zi a astronauților de la bordul ISS.

Într-una dintre intervenții, astronautul Rick Mastracchio a dezvăluit faptul că vorbește foarte des la telefon cu membrii familiei sale: „Petrec mai mult timp la telefon vorbind cu copiii mei acum, față de perioada în care mă aflu jos, acolo”.

Emisiunea a prezentat numeroase imagini spectaculoase cu planeta noastră, realizate de pe ISS, care efectuează un ocol complet în jurul Terrei în doar 90 de minute.

Totuși, imagini din arhivele NASA au prezentat și părți mai puțin plăcute din istoria Terrei.

Într-o secvență emoționantă, astronautul american Frank Culberton a vorbit despre coloanele de fum de deasupra Turnurilor Gemene din New York pe vremea când se afla la bordul ISS.

Acele imagini și înregistrări video șocante au fost realizate de Culbertson în momentul în care astronautul privea prin hublou în jos, neputincios, spre tragedia din New York, pe 11 septembrie 2001.

Primul lui gest a fost acela de a căuta o cameră de filmat. După câteva ore, astronautul a descoperit că un prieten apropiat, pilot de avion, aflat la bordul unuia dintre aeronavele deturnate, se afla pe lista victimelor.

În România, emisiunea „În direct din spațiu”, care a prezentat viața și activitatea de zi cu zi a astronauților de la bordul Stației Spațiale Internaționale și care a avut-o ca gazdă pe jurnalista Soledad O”Brien, a fost difuzată în direct în noaptea de vineri spre sâmbătă, de la 02.00 (ora României) de postul National Geographic Channel.

Pe baza transmisiunii în direct, National Geographic Channel va realiza un documentar, care va fi difuzat pe 30 martie.

Stephen Hawking, care se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile și comunică prin intermediul unui computer și a unui sintetizator vocal, a fost diagnosticat cu o maladie neuronală degenerativă (scleroză laterală amiotrofică) la vârsta de 21 de ani, iar medicii i-au spus în acel moment că mai avea de trăit cel mult doi sau trei ani. Ajuns în prezent la vârsta de 72 de ani, Stephen Hawking este unul dintre cei mai apreciați oameni de știință din lume, fiind cunoscut pentru lucrările sale despre găurile negre și pentru cartea sa „Scurtă istorie a timpului” („A Brief History of Time”), devenită un bestseller internațional.

Fostul șef al catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge, un post deținut în trecut și de Isaac Newton, a fost de multe ori criticat în trecut din cauza comentariilor sale despre religie.

Cartea sa intitulată „The Grand Design”, lansată în 2010, a provocat un scandal uriaș în rândul liderilor religioși, deoarece Hawking susținea în acest volum că nu este nevoie de o forță divină pentru a explica apariția Universului.

Stephen Hawking, renumit pe plan mondial pentru lucrările sale despre univers și gravitație, este autorul volumului „Scurtă istorie a timpului” (publicat și de Humanitas, în 2004), una dintre cele mai de succes cărți din literatura științifică, și al volumului „George și cheia secretă a universului” (apărut și la Humanitas, în 2009).

Stephen Hawking a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic în 1982 și este membru al Academiei de științe americane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...