Lupta împotriva infecției care își ucide 40% din victime câștigă teren

Publicat: 29 04. 2014, 12:52
Actualizat: 29 04. 2014, 12:58

Pentru moment nu există niciun vaccin antiviral împotriva MERS, o infecție acută a căilor respiratorii cu o rată a mortalității ce depășește 40 la sută. MERS a apărut în Arabia Saudită în septembrie 2012 și a provocat moartea a peste 100 de persoane, cu o accelerare serioasă în ultimele săptămâni, la sfârșitul săptămânii înregistrându-se 39 de decese.

Anticorpii izolați de cercetătorii de la Institutul pentru Cancer Dana-Farber din Boston (Massachusetts, nord-est) neutralizează o parte-cheie a virusului care îi permite acestuia să se atașeze la receptori pentru infectarea celulelor umane, explică cercetătorii, între care doctorul Wayne Marasco. Activitatea lor va fi prezentată joi în revista Academiei americane de științe, PNAS.

Cercetătorii au descoperit acești anticorpi într-o „bancă” ce conține 27 de miliarde de anticorpi umani conservați într-un congelator la Dana-Farber, una dintre cele mai importante din lume.

Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar capabile să recunoască virusurile și bacteriile străine organismului. Unii sunt capabili să neutralizeze agenții patogeni specifici și să îi împiedice să infecteze celulele umane.

Acești cercetători ai găsit șapte anticorpi capabili să blocheze în mod specific MERS. Ei au selecționat unul ca fiind cel mai promițător pentru cercetări suplimentare și care a fost produs în cantitate suficientă pentru începerea testelor la primate și șoareci.

Acești anticorpi vor oferi posibilitatea protejării personalului spitalicesc care îngrijește bolnavii aflați în izolatoare, menționează autorii studiului.

Doctorul Marasco a precizat că acest tratament va fi administrat prin injectare și ar urma să permită o protecție împotriva MERS timp de aproximativ trei săptămâni.

Totuși, aceste cercetări au întârziat din cauza dificultăților dezvoltării unui model animal adecvat pentru MERS, a afirmat el.

Orginile coronavirusului MERS rămân necunoscute. El a fost găsit la dromaderi și lilieci dar virologii nu știu deomcadată cum se transmite acesta la oameni. El este similar virusului care provoacă Sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA), care a provocat moartea a sute de persoane în China în 2002 și 2003.

Aceste lucrări pe anticorpi au fost finanțate de „Defense Advanced Research Projects Agency”, agenția de cercetare a Pentagonului și Institutele naționale americane de sănătate (NIH).