Madagascar se confruntă cu cea mai mare invazie de lăcuste din 1950 încoace

Publicat: 15 07. 2013, 16:12
Actualizat: 06 07. 2016, 10:48

Madagascar se confruntă cu o invazie de lăcuste care a afectat peste jumătate dintre terenurile cultivate și pășunile insulei și afectează 60 la sută din populație. O situație similară a avut loc în anii 1950, iar ministrul Agriculturii a declarat starea de dezastru național, conform The Guardian.

Siguranța alimentară și mijloacele de existență a 13 milioane de oameni, adică aproape 60 la sută din populație, sunt afectate de această invazie.  Dintre aceștia, aproximativ nouă milioane de oameni depind de agricultură nu numai pentru hrană, ci și pentru a-și câștiga veniturile.

„Nu avem suficiente fonduri pentru pesticide, elicoptere și pregătire. Ceea ce este extrem de costisitor este să folosim elicopterele (necesare pentru împrăștierea pesticidelor). Trebuie să începem în septembrie și avem nevoie de două-trei luni pentru pregătiri.  Avem nevoie de 22,4 de milioane de dolari, dar nu dispunem de acești bani”, a declarat Alexandre Huynh, reprezentantul  Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură în Madagascar, citat de The Guardian.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a lansat avertizări  încă din august anul trecut, pentru a cere sprijin financiar. José Graziano da Silva, directorul său general, a mai spus atunci că prevenirea este cheia rezolvării acestei situații. „Dacă nu acționăm acum, invazia ar putea produce pagube de sute de milioane de dolari pe parcursul următorilor ani.  Aceasta ar putea fi o fereastră de oportunitate esențială pentru evitarea unei crize mai extinse”, a declarat  José Graziano da Silva, citat de The Guardian. Invazia a scăpat și mai mult de sub control de atunci pentru că nu s-a reușit strângerea fondurilor necesare.

Criza cauzată de invazie vine într-un moment cum nu se poate mai prost pentru Madagascar, care se confruntă cu o criză politică și economică încă de la lovitura de stat din 2009, când Andry Rajoelina, primarul capitalei Antananarivo, a venit la putere.

Lovitura lui Rajoelina a făcut din Madagascar un stat-paria. Uniunea Europeană, Statele Unite și câteva state și-au suspendat ajutorul, iar Uniunea Africană a suspendat statutul de membru al insulei până la revenirea acesteia la statul de drept. Suspendarea ajutoarelor a agravat și mai mult criza cauzată de invazia lăcustelor. Pentru că  banii sunt tot mai puțini, invazia nu mai poate fi ținută sub control.

Sărăcia s-a accentuat în ultimii cinci ani. Conform Băncii Mondiale, proporția celor ce trăiesc sub limita de sărăcie – proporție oricum mare și înainte de izbucnirea crizei – a crescut cu zece procente. Madagascar este una dintre cele mai sărace state ale lumii, 92% din populație trăind cu mai puțin de doi dolari pe zi.

„Nu există suficiente fonduri pentru un program complet. Am evitat o criză umanitară majoră, dar nu am putut face suficient pentru a scăpa de problemă, care acum a atins cote alarmante”, a mai declarat Huynh, citat de The Guardian. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură caută acum fonduri pentru a arunca pesticide cu ajutorul a trei elicoptere. Aceeași Organizație estimează că sunt necesari trei ani și cheltuieli de 41,5 milioane de dolari pentru rezolvarea problemei.

Norvegia a decis să contribuie cu 513 000 de dolari și Madagascar negociază acum cu Banca Mondială un împrumut de 10 milioane de dolari. (Elena Anghelina)