MAE începe mâine operațiunea „Desant” pentru reabilitarea imaginii României în Europa

Publicat: 02 08. 2012, 11:22
Actualizat: 01 09. 2012, 04:00

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că instituția pe care o conduce începe de mâine o acțiune de informare a liderilor europeni cu privire la evenimentele politice recente din România.

Întrebat de gândul dacă, în ultimele zile, a continuat să dea explicații în Europa pe marginea situației politice de la București, după cum a declarat că a făcut înainte REFERENDUM 2012, Marga a răspuns: „în legătură cu referendumul, este pregătită o acțiune a Ministerului, pe care o numim >, dar să nu cumva să se creadă că desantul îl facem altfel decât cu brațele, gențile, argumentele și cu hârtiile”.

Scopul acestei acțiuni este, potrivit ministrului de Externe, „de a arăta ce anume s-a petrecut în România, și anume o reconfigurare democratică a scenei politice”.

În vederea „Desantului”, MAE a pregătit diferite materiale cu care să se ducă în capitalele europene: legislație românească, „o relatare factuală” a ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni etc.

De mâine încolo, se folosește timpul de către ministru, secretar de stat, de către directorii generali pentru a purta discuții în diferite capitale”, a declarat Andrei Marga, care a precizat că, la nivel telefonic, aceste discuții au început deja.

Totodată, șeful diplomației românești a punctat că dă explicații în străinătate de mai mult timp, adăugând că același lucru l-au făcut și alte instituții ale României, pentru a liniști spiritele europene cu privire la situația politică de la București.

Andrei Marga a mai subliniat că „nu există nicio declarație a vreunei instituții – minister de Externe, guvern, președinție – referitoare la situația României”. În schimb, ceea ce s-a citat în presa românească și internațională au fost declarații făcute în conferințe de presă, ca răspuns la întrebările jurnaliștilor pe tema scandalului politic din România.

La precizarea gândul că, spre exemplu, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a criticat chiar neîntrebat și în termeni foarte duri ceea ce se întâmplă în România, criticile regăsindu-se și în raportul pe Justiție al țării noastre, Andrei Marga a admis că, la nivel de Comisie, „este altceva” și că se poate ca guvernele naționale din Europa să fi tăcut tocmai pentru a lăsa Comisia să critice România.

„Știm documentul Comisiei, știm părțile lui, știm care sunt condiționalitățile. Acum, sigur, ne preocupă să lămurim cum s-a derulat referendumul, care au fost premizele lui legale, pentru că puține țări au mecanismul suspendării președintelui. De asemenea, referitor la cele 11 puncte (document cu 11 cerințe ale Comisiei Europene pentru România, n.red.), această parte este tratată cu toată atenția și guvernul României aplică, așa cum s-a angajat prin primul-ministru Ponta, aceste puncte”, a mai declarat Andrei Marga.