MAE: Românul răpit în Burkina Faso nu a fost rănit în schimbul de focuri. Ce face statul român pentru a-l elibera

Publicat: 05 04. 2015, 11:07
Actualizat: 05 04. 2015, 13:32

Românul răpit sâmbătă, în Burkina Faso, de un grup de persoane înarmate, făcea parte dintr-o echipă de patrulare care asigura securitatea perimetrului exploatării miniere Tambao și nu a fost rănit în schimbul de focuri, a precizat duminică Ministerul român de Externe, într-un comunicat remis gândul. Amintim că mina de mangan este administrată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania lui Frank Timiș, un om de afaceri originar din România, cu ample investiții în minerit și domeniul petrolier, în regiunea Africii de Vest,

Celula de criză convocată de Bogdan Aurescu a continuat să lucreze pe parcursul serii de ieri și al nopții, fiind în contact cu autoritățile din Burkina Faso prin ambasadele României din regiune, precum și cu autoritățile franceze, dă asigurări MAE, care spune că „se întreprind demersuri complexe în vederea gestionării acestui caz”. Aceeași celulă păstrează legătura și cu familia românului.

„Conducerea minei și directorii întreprinderii se află în contact permanent cu autoritățile  din Burkina Faso,  care au detașat un important contingent militar în zonă, în vederea identificării răpitorilor. De asemenea, atașatul militar de pe lângă Ambasada Franței din Ouagadougou, cu care Ambasada României la Dakar este în legătură prin intermediul Consulului Onorific al României la Bamako, a comunicat că sunt în derulare demersuri specifice pentru urmărirea și identificarea răpitorilor”, a detaliat MAE.

Directorul din Burkina Faso al companiei Pan African Minerals, care administrează mina Tambao, a declarat că cinci persoane înarmate l-au răpit pe român după ce au atacat patrula de securitate pe care acesta o conducea. În schimbul de focuri, au fost răniți șoferul său și un jandarm.

Mediafax a relatat că o sursă din domeniul securității din Burkina Faso a afirmat că răpitorii s-au îndreptat cu ostaticul român spre granița cu nordul statului Mali, situată în apropiere, o zonă extrem de periculoasă, în care sunt duși mulți ostatici străini răpiți în regiune, în schimbul unor recompense.