Mafia din Republica Moldova este suspectată că i-ar ajuta cu armament rusesc pe separatiștii proruși din Ucraina

Publicat: 04 07. 2014, 08:40

Un grup care urmărește să demaște corupția și crima organizată în Europa de Est – Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate și Corpuției (The Organised Crime and Corruption Reporting Project – OCCRP) – afirmă că un jurnalist din cadrul ai acestei organizații a achiziționat în iunie un lansator de grenade (RPG) de la o grupare de tip mafiot din Chișinău.

Proiectul afirmă, citându-l pe Ion Druță, un membru al grupării, că arma provine de la Armata a 14-a rusă. O unitate din cadrul acesteia este staționată de 20 de ani pe teritoriul regiunii separatiste moldovene Transnistria, în pofida voinței Chișinăului, într-o misiune de menținerea păcii.

Potrivit Proiectului, acest episod demonstrează cât de ușor își pot procura separatiștii armament. Jurnaliști de la OCCRP afirmă că i-au cerut lui Druță să le procure 30 de pistoale rusești, cinci RPG-uri și muniție, în valoare totală de 29.000 de euro, iar acesta a cerut o săptămână pentru a procura armamentul. „Cererea este foarte mare acum. Din cauza (conflictului armat din) Ucraina toată lumea caută arme”, a declarat el, citat de jurnaliști. Proiectul precizează că a obținut ca această „comandă” să fie livrată direct pe teritoriul Ucrainei, în apropiere de Odesa.

OCCRP sublinază că prezența unui asemenea tip de armament în Ucraina alimentează sentimentele separatiste.

De asemenea, xxistă temeri că Republica Moldova riscă să se confrunte cu o situație similară. Liderul regiunii separatiste proruse moldovene Transnistria Evgheni Șevciuk a declarat într-un interviu pentru Euronews că dorește un „divorț civilizat” cu Chișinăul.

Proiectul face aceste dezvăluiri în contextul în care Republica Moldova a semnat, împreună cu Ucraina și Georgia, un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană (UE), strângând astfel relațiile economice și politice cu Occidentul.

Președintele rus Vladimir Putin, care se opune acestei orientări occidentale a fostelor republici sovietice, a apreciat că acordurile semnate împing Kievul să aleagă între Rusia și UE și au provocat un „conflict intern dureros”.

OCCRP a contactat inițial gruparea din care face parte Daruță în cadrul unei investigații mai ample asupra unei rețele de asasini plătiți. Ulterior Daruță l-a contactat pe un jurnalist din cadrul grupului și i-a adus un RPG în schimbul sumei de 1.000 de euro.