Marea Britanie va cere amânarea BREXIT

Publicat: 19 03. 2019, 15:29
Actualizat: 25 03. 2019, 19:15

Theresa May îi va trimite marți ori miercuri o scrisoare oficială președintelui Consiliului European, Donald Tusk, prin care va cere prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului comunitar și implicit amânarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a precizat purtătorul de cuvânt al Biroului premierului britanic, citat de agenția de presă Reuters.

Anunțul a fost făcut după ce Theresa May a discutat cu membrii Cabinetului guvernamental britanic în cadrul unei ședințe de urgență desfășurată marți.

Mai multe țări membre UE, inclusiv România, au îndemnat Marea Britanie să prezinte o strategie clară privind Brexit.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a dat asigurări marți că va face toate eforturile pentru ieșirea ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează site-ul cotidianului Le Figaro. „Eu voi lupta până în ultimul minut pe 29 martie pentru o ieșire ordonată a Marii Britanii din UE. Nu avem mult timp până atunci, sunt doar câteva zile”, a declarat Angela Merkel într-o conferință de presă desfășurată la Berlin. Întrebată dacă Uniunea Europeană manifestă disponibilitatea amânării Brexit, Angela Merkel a precizat: „Eu sper să menținem relații bune cu Marea Britanie după ce va părăsi Uniunea Europeană”.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puțin pe 30 iunie. Potrivit moțiunii, Guvernul Theresa May va încerca să obțină aprobarea UE pentru amânarea Brexit până cel puțin pe 30 iunie dacă Parlamentul britanic va adopta un acord de retragere până miercuri. Dacă Acordul Brexit va fi respins din nou de Camera Comunelor sau dacă nu va fi supus votului, Guvernul Theresa May va încerca din nou să obțină amânarea Brexit, dar potrivit termenilor stabiliți de Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a avertizat că, în această situație, amânarea Brexit va fi mult mai îndelungată.

Camera Comunelor a respins de două ori Acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Theresa May anunțase luni seară că obținuse clauze juridice pentru garantarea statutului temporar al măsurilor adoptate la frontiera irlandeză.

Foto: Hepta