MASACRU în Siria. 72 de morți, din care 20 de copii, în urma unui ATAC CHIMIC. UPDATE

Publicat: 05 04. 2017, 10:35

Atacul a avut loc în orașul Khan Shaykhun din provincia Idlib în dimineața zilei de marți. Potrivit observatorului sirian pentru Drepturile Omului, operațiunile de salvare a victimelor atacului continuă atât în punctele medicale amplasate în zonă, cât și în spitalele în care răniții au fost transportați. 

În urma atacului, Franța a cerut convocarea de urgență a Consiliului de securitate al ONU, în timp ce opoziția siriană afirmă că regimul de la Damasc este responsabil pentru acest episod care „subminează” procesul de instaurare a păcii în regiune.

O sursă din armata siriană neagă folosirea de către forțele militare de la Damasc a armelor chimice. Armata „nu are și nu folosește acest tip de arme, nici în trecut, nici în viitor, pentru că nu reprezintă o prioritate pentru noi”, a declarat respectiva persoană pentru Reuters.

Potrivit reprezentanților Observatorului sirian pentru Drepturile Omului care au luat legătura cu surse medicale, cei mai mulți dintre răniți prezintă simptome precum sufocarea sau leșinul, semne asociate atacurilor cu gaz. 

Potrivit Reuters, în timpul în care oamenii care purtau costume de protecție și măști de oxigen cărau trupurile fără viață ale copiilor căzuți victime acestui atac, avioanele de război survolau încă zona. 

Provincia Idlib este una dintre cele mai mari zone controlate de rebeli. Aceștia fac parte din grupurile naționaliste ale Armatei siriene libere, cât și din facțiuni islamice, incluzând aici frontul Nusra, bănuit a avea legături cu al Quaeda. 

Acesta nu este primul atac cu arme chimice care are loc în provinciile siriene. Un alt astfel de atac a fost anchetat de ONU în 2013. Comisia de anchetă a constatat, atunci, pe numeroase căi, existența atacului chimic și folosirea gazului sarin, acesta fiind scopul cu care a fost trimisă de secretarul-general Ban Ki-moon la fața locului. Cu toate acestea, raportul nu a atribuit atacul uneia dintre părțile implicate în acest conflict. Chiar și așa, cei care au sperat să îl găsească pe Assad în raportul Națiunilor Unite spuneau că descrierea rachetelor folosite în atac și a altor dovezi arată că numai forțele guvernamentale puteau să aibă un asemenea arsenal, argument invocat în repetate rânduri și de Casa Albă. SUA susținea că atacul ar fi fost comandat de regimul Assad, în timp ce Rusia spunea că autorii ar fi rebelii dornici să forțeze o intervenție străină în acest conflict. Potrivit estimărilor dintr-un raport al Statelor Unite, peste 1.400 de persoane au fost ucise în urma atacului chimic care s-a petrecut într-o suburbie a Damascului, în octombrie 2013. Printre morți s-au numărat atunci sute de copii.