Mesajul Papei Francisc pentru Forumul de la Davos: INEGALITĂȚILE sociale generează crize, globalizarea ar trebui fondată pe un model etic

Publicat: 18 01. 2024, 15:58
Actualizat: 19 01. 2024, 13:22

Papa Francisc s-a declarat preocupat, în mesajul adresat Forumului Economic Mondial de la Davos, de accentuarea instabilității internaționale și de amplele probleme sociale și economice, pledând pentru ”coeziune”, pentru respectarea principiilor dreptății și cerând combaterea inegalităților și adoptarea unui model participativ și a unei globalizări întemeiate pe principii etice.

”Reuniunea de anul acesta a Forumului Economic Mondial de la Davos se desfășoară într-o atmosferă foarte preocupantă de instabilitate internațională. Acest Forum, menit să ghideze și să consolideze voința politică și cooperarea reciprocă, oferă o oportunitate importantă pentru angajamente multi-participative și pentru explorarea modalităților inovatoare de construi o lume mai bună. Am speranța că dezbaterile vor ține cont de nevoia urgentă de a promova coeziunea socială, fraternitatea și reconcilierea între grupuri, comunități și state, pentru a înfrunta mai bine provocările”, afirmă Papa Francisc în mesajul transmis profesorului Klaus Schwab, președintele Forumului Economic Mondial de la Davos.

Suveranul Pontif a denunțat actuala situație internațională, constatând că milioane de oameni suferă din cauza conflictelor militare. ”Pacea la care aspiră popoarele nu poate fi decât fructul dreptății”, a precizat Papa Francisc, conform publicației Osservatore Romano, cerând combaterea foametei și a inegalităților sociale.

”Exploatarea resurselor naturale continuă să îmbogățească grupuri restrânse, lăsând populații întregi, beneficiarii naturali ai acestor resurse, într-o stare de sărăcie. Nu putem ignora exploatarea în mod extins a bărbaților, femeilor și copiilor constrânși să lucreze pe salarii mici și privați de perspective reale de progres personal și avansare profesională”, a atras atenția Papa Francisc.

Suveranul Pontif a subliniat că procesul globalizării ar trebui să aibă ”o dimensiune morală” care să fie observată în dezbaterile politice, economice și culturale. ”Într-o lume amenințată din ce în ce mai mult de violență, de agresiuni și fragmentare, este esențial ca statele și companiile să promoveze modele de globalizare cu perspective pe termen lung și sănătoase din punct de vedere etic”, a continuat Papa Francisc, îndemnând mediile de afaceri să nu se lase ghidate doar de profit, ci și de standarde etice.

”În același timp, există o nevoie evidentă de acțiuni politice internaționale care, prin măsuri coordonate, să urmărească eficient obiectivele păcii globale și ale dezvoltării autentice”, a insistat Papa Francisc.

FOTO: flickr.com

Citește și:

VIDEO | Președintele Argentinei, Javier Milei, a avertizat, la Davos, că Occidentul este ”în pericol” din cauza ”socialismului”