Militari ruși au efectuat manevre în Transnistria

Publicat: 26 03. 2014, 07:57
Actualizat: 29 07. 2014, 20:17

Câteva sute de militari ruși au efectuat exerciții antiteroriste și o simulare a apărării bazei militare în care sunt staționați, a declarat colonelul Oleg Koșcetkov, un purtător de cuvânt al Comandamentului Militar rus de Vest, citat de agenția Interfax.

Comandantul forțelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, și-a exprimat duminică îngrijorarea cu privire la faptul că Transnistria ar putea deveni următoarea țintă a președintelui rus Vladimir Putin, după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea. El a declarat că suspectează Moscova că vrea să recurgă la tactica utilizată în Crimeea, și anume să organizeze manevre militare cu scopul de a pregăti incursiuni transfrontaliere rapide.

Pe de altă parte, serviciul de securitate (KGB) de la Tiraspol a anunțat marți pe site că a doborât duminică un avion fără pilot care survola regiunea transnistreană și că ar fi restabilit înregistrările video realizate de aparatul de zbor, ajungând la concluzia că acesta a fost lansat „de pe teritoriul Ucrainei”.

Tot colonelul Oleg Koșcetkov anunța vineri că trupe ruse au efectuat manevre în regiunea separatistă moldoveană cu scopul de a antrena militarii ruși în vederea unui evetual atac inamic. În cadrul scenariului acestor exerciții. „una dintre principalele sarcini ale trupelor de menținerea păcii a fost să asigure apărarea civililor în zone de luptă”, declara purtătorul de cuvânt al armatei ruse.

Exercițiile de la sfârșitul săptămânii trecute au avut loc în contextul în care președintele moldovean Nicolae Timofti și-a exprimat anterior îngrijorarea cu privire la o eventuală repetare a scenariului din Crimeea în țara sa și a anunțat că președintele Parlamentului din Transnistria a cerut Moscovei, după modelul din Crimeea, alipirea la Rusia.

Republica Moldova, o țară în care majoritatea populației vorbește limba română, are în partea de est o zonă locuită de minorități ruse și ucrainene – Transnistria. Această regiune s-a despărțit de Chișinău, cu susținerea Moscovei, în urma unui război, în 1992, după un an de la dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice, însă independența Transnistriei nu a fost recunoscută de nicio țară.

Rusia menține, de atunci, aproximativ 440 de militari însărcinați cu „menținerea păcii” în regiune, plus un contingent însărcinat cu protejarea unor depozite de armament datând din perioada sovietică, împotriva voinței Guvernului moldovean și în pofida unui angajament asumat în 1999 de a le retrage.