Miniștrii de Interne din UE discută despre cum să întoarcă din drum imigranții ilegali

Publicat: 08 10. 2015, 07:56

Potrivit unor diplomați, miniștrii ar urma să aprobe, printre altele, arestarea celor care se sustrag de la expulzare și să exercite presiuni asupra statelor africane și sărace, inclusiv prin intermediul ajutoarelor, pentru a accepta revenirea cetățenilor a căror intrare în Europa este respinsă.

În cursul serii, miniștrilor de Interne li se vor alătura cei de Externe și delegații din statele balcanice, Turcia, Iordania și Liban pentru discuții privind limitarea fluxului de imigranți, care a divizat statele membre UE pe tema securizării frontierelor externe și împărțirii responsabilităților.

Reuniunea face parte din eforturile de a implementa un pachet de măsuri adoptate de oficialii UE în ultimele șase luni și care, săptămâna aceasta, au implicat demararea negocierilor cu Turcia, care găzduiește mai mult de jumătate din cei peste patru milioane de refugiați sirieni, pentru a încerca să-i descurajeze să plece.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat miercuri că Europa va depune mai multe eforturi pentru a opri și expulza sutele de mii de imigranți care ajung ilegal în Europa, în fiecare an, în căutarea prosperității.

Ea a afirmat în Parlamentul European că adăpostirea celor care fug din calea războiului și persecuției este o datorie, dar UE trebuie să-și consolideze acordurile cu țările sărace „pentru ca aceia care nu pot rămâne (ca refugiați) să se întoarcă în țările de origine”.

„UE și statele membre trebuie să facă mai multe privind repatrierea. Ratele crescute de repatriere ar trebui să stopeze imigrația ilegală”, se arată într-un proiect de concluzii pentru reuniunea de joi a miniștrilor de Interne.

Agențiile de refugiați afirmă că repatrierile ar crea mai multe locuri pentru cei care fug de teamă pentru viețile lor.

În ultimii ani, mai puțin de 40% dintre cei ale căror cereri de azil sunt respinse au părăsit efectiv teritoriul UE.

Alte elemente ale politicii de imigrație a UE sunt creșterea ajutoarelor pentru refugiații care rămân în Orientul Mijlociu și consolidarea procedurilor de identificare la sosirea în Italia și Grecia.

Președintele francez, Francois Hollande, a cerut înființarea unui serviciu permanent de Pază de Coastă și Poliție de Frontieră a UE.