Ministru israelian despre IRAN: Trebuie exercitate sancțiuni severe și de a rezerva OPȚIUNEA MILITARĂ. Diplomația nu funcționează

Publicat: 02 10. 2012, 12:00
Actualizat: 12 02. 2019, 14:50

Sancțiunile internaționale exercitate asupra Iranului acționează, dar nu au abătut Teheranul de la programul său nuclear, a apreciat marți numărul doi în Guvernul israelian, Moshe Yaalon, insistând asupra necesității, potrivit lui, de „a rezerva opțiunea militară”, relatează AFP.

„Sancțiunile și presiunile exercitate de aproximativ doi ani împotriva Iranului sunt efective, dar centrifugele sale continuă să funcționeze”, a declarat la postul public de radio Yaalon, ministru al Afacerilor Strategice.

„Există momentul sancțiunilor și cel al programului nuclear iranian care se apropie din ce în ce mai mult de linia roșie”, dincolo de care Teheranul ar putea produce arma atomică, a adăugat el.

„Considerăm că trebuie exercitate sancțiuni severe, economice, politice sau de altă natură împotriva Iranului și de a rezerva opțiunea militară. Dar, de fapt, diplomația nu funcționează, iar sancțiunile nu au efectul scontat, din moment ce Iranul continuă programul său nuclear”, a insistat el.

Yaalon a făcut aceste afirmații în timp ce purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Victoria Nuland, a apreciat luni că deprecierea istorică a monedei iraniene arăta „succesul” sancțiunilor internaționale impuse Iranului din cauza programului său nuclear controversat.

Israelul și țările occidentale sunt îngrijorate de acest program, temându-se, în pofida dezmințirilor Teheranului, să nu ascundă o componentă militară, fapt pe care Israelul îl consideră o amenințare pentru existența sa.

Statul evreu nu a recunoscut niciodată că posedă arme atomice, dar experții estimează că deține cel puțin 200 de ogive nucleare.

În ultimele săptămâni, premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut cu insistență Casei Albe să impună Teheranului „linii roșii clare” pe care să nu le depășească în programul său nuclear, amenințând să lovească preventiv instalațiile atomice iraniene.

Cu toate acestea, s-a lovit de refuzul administrației lui Barack Obama, care este în această etapă, ca și restul comunității internaționale, în favoarea unor sancțiuni mai dure împotriva Iranului.