Ministrul britanic al Justiției nu mai vrea ca Londra să „primească ordine” de la CEDO. Guvernul pregătește modificarea legislației privind drepturile omului

Publicat: 17 10. 2021, 18:03
Sursa foto: Profimedia

Ministrul britanic al Justiției, Dominic Raab, a declarat duminica aceasta că își propune să împiedice Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) „să dea ordine” Londrei.

Totodată, acesta a vorbit și despre o propunere de revizuire a legislației privind drepturile omului, informează Agerpres.

Într-un interviu acordat Suday Telegraph, Raab a declarat că „nu este normal” ca judecătorii CEDO să se pronunțe asupra unor chestiuni cum ar fi militarii britanici care luptă în străinătate sau sistemul public de sănătate al Marii Britanii (NHS).

Astfel, acesta spune că studiază posibilitatea de a diminua influența CEDO în Regat. În prezent, legislația britanică prevede că instanțele de judecată trebuie să țină cont de deciziile CEDO.

„Nu cred că este treaba Curţii europene de la Strasbourg să ne dea nouă ordine cu privire la NHS, la protecţia noastră socială sau la forţele noastre de Poliţie”, a apreciat ministrul britanic, un aprig susţinător al Brexitului.

Aceste servicii publice trebuie gestionate mai degrabă de „parlamentari aleşi”, decât de o „legislaţie judiciară”, potrivit declaraţiilor sale.

Dezvăluindu-şi proiectul de reformă a legii, Raab a explicat că ia în calcul un „mecanism” care să permită guvernului să introducă o legislaţie pentru „a corecta” deciziile tribunalelor pe care miniştrii le consideră „incorecte”.

„Dorim ca, în privinţa interpretării legilor ţării, Curtea supremă (britanică, n. red.) să aibă ultimul cuvânt, nu Curtea de la Strasbourg. La fel cum, (după ce) am ieşit din Uniunea Europeană, nu mai vrem ca tribunalul de la Luxemburg să aibă întâietate în faţa tribunalelor noastre”, a explicat Raab, referindu-se la Curtea de Justiţie a UE (CJUE).

Raab propune ca delincvenții străini să nu mai poată evita expulzările

Reforma legislației privind drepturile omului își propune, de asemenea, să îi împiedice pe delincvenții străini să se bazele pe drepturile omului pentru a evita să fie expulzați.

Ministrul Raab a calificat ca fiind „o problemă gravă” faptul că delincvenții de altă naționalitate decât cea britanică se folosesc de clauza dreptului la viața de familie din legea privind drepturile omului pentru a evita expulzarea.

Dominic Raab a adăugat că această clauză este invocată „în 100 și până la 200 de cazuri pe an”.

Propunerea de modificare a legislației privind drepturile omului ar urma să fie prezentată Parlamentului în primăvara anului viitor.