Ministrul Justiției al Ungariei: Statul de drept nu trebuie folosit pentru „șantaj politic”

Publicat: 21 09. 2020, 17:59

Statul de drept „nu trebuie utilizat ca instrument pentru șantajul politic”, a declarat luni ministrul Justiției Judit Varga comentând rapoartele planificate ale statului de drept asupra statelor membre ale Uniunii Europene

Completarea acestor rapoarte anuale fusese propusă de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, înainte de alegerea sa.

„Statul de drept este o prioritate în Europa, dar atunci când este implementat la nivel de declarații politice, s-ar putea transforma cu ușurință într-o regulă de șantaj”, a declarat Varga luni Kossuth Radio.

Statul de drept nu are un concept exact, dar este rezultatul evoluțiilor de-a lungul istoriei și poate fi evaluat doar printr-un dialog între statele membre care se respectă reciproc, a spus ea.

Pentru prima dată de la preluarea funcției de președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a ținut  un discurs anual privind Starea Uniunii. Ea a vorbit despre coronavirus, pietrele de temelie ale unei apărări comune la nivelul UE împotriva virusului, cât de mult va cheltui UE pentru obiectivele politice ecologice etc.

Ungaria este pe deplin de acord că statul de drept este o prioritate, dar atunci când nu este folosit ca instrument de șantaj în diverse scopuri politice. Dacă se introduc sancțiuni financiare fără a se specifica ce standarde trebuie respectate, atunci statul de drept se încheie, a adăugat ea.

Sursele rapoartelor să fie publicate, în contextul în care pseudo-dovezi au fost construite în ultimii ani, potrivit ministrului Justiției din Ungaria

Ungaria se așteaptă ca sursele rapoartelor promise de Von der Leyen să fie publicate mai târziu în această lună, a adăugat ea.

Experiența din ultimii ani a arătat că „opiniile guvernelor naționale nu sunt acordate la fel de mult ca pseudo-dovezi construite din referințe încrucișate de către diferite ONG-uri”, a spus ea.

Varga a spus că ar fi „de neînțeles din punct de vedere politic” ca rapoartele să aibă consecințe, deoarece statele membre nu au acordat CE competențe atunci când au aderat la Uniunea Europeană.