Mitsotakis: Nu este corect ca GRECIA să fie lăsată să lupte singură cu criza migratorie

Publicat: 11 07. 2023, 09:52
Sursa foto: Profimedia

Grecia nu ar trebui să fie lăsată să gestioneze singură criza migratorie cu care se confruntă Uniunea Europeană, a declarat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis luni.

Totodată, spune șeful Guvernului elen, autoritățile de la Atena nu ar trebui să fie acuzate că nu salvează migranții în urma naufragiilor.

Declarațiile sale vin la o lună după un naufragiu care s-a soldat cu moartea a sute de migranți în largul coastelor Greciei. La acea dată, 104 persoane au fost salvate de Paza de Coastă elenă.

Naufragiul din data de 14 iunie este considerat unul din cele mai mortale astfel de incidente petrecute în Europa în ultimii ani, notează Reuters.

Cauzele naufragiului sunt încă investigate. Supraviețuitorii au declarat că ambarcațiunea s-a răsturnat după ce Paza de Coastă elenă a încercat să o remorcheze, acuzație pe care Grecia o neagă.

Mitsotakis, care a câștigat alegerile pe 25 iunie, a declarat luni că țara sa se află la granița externă a rutei migratorii prin estul Mediteranei, o rută pe care migranții și refugiații o folosesc din ce în ce mai des pentru a intra pe teritoriul UE.

Mitsotakis: Migrația este, în esență, o problemă europeană

El a spus că recentul acord al UE privind migrația a fost un pas pozitiv, dar nu este o soluție suficientă pentru această problemă, despre care a spus că este „în esență o problemă europeană”. De asemenea, el a atras atenția că Blocul comunitar ar trebui să facă eforturi mai mari pentru a găsi o soluție adecvată.

„Este foarte nedrept ca țări precum Grecia să fie împovărate cu sarcina de a gestiona această problemă sau să fie acuzate că, de fapt, nu salvează oamenii de pe mare, când asta face Garda noastră de coastă în fiecare zi”, a spus Mitsotakis la Riga, după o întâlnire cu omologul său leton.

„Ar trebui să dăm vina pe traficanții de persoane şi pe cei care le facilitează activitatea. Ei sunt cei care, în cele din urmă, sunt responsabili pentru orice tragedie care are loc în Marea Mediterană”, a adăugat el.

Grecia este una dintre principalele porți de intrare în Uniunea Europeană pentru refugiații și migranții din Orientul Mijlociu, Asia și Africa. Aproape un milion de refugiați și migranți au traversat din Turcia către insulele Greciei în 2015, dar fluxurile au fost reduse semnificativ de la pactul UE-Turcia privind migrația, semnat în martie 2016.