Motivul pentru care Austria vrea controale mai dure la frontiere chiar și pentru cetățenii UE

Publicat: 27 03. 2016, 18:07
Actualizat: 27 03. 2016, 19:30

„Știm că peste 5.000 de persoane au călătorit în Siria și Irak pentru a se antrena și chiar pentru a lupta”, a declarat Johanna Mikl-Leitner, într-un interviu acordat ziarului austriac Oesterreich, publicat duminică.

„Așa că este mult mai presant ca niciodată ca cetățenii Uniunii Europene să fie controlați la frontierele exterioare în viitor”, a explicat ministrul austriac de Interne.

Dezacordurile în privința gestionării crizei imigranților și măsurile de protejare a frontierelor au divizat blocul european, iar atacurile teroriste din Bruxelles de marți și cele din Paris din noiembrie au impus ridicarea nivelul de securitate în mai multe state, în contextul în care și mai mulți imigranți sunt așteptați să sosească pe fondul încălzirii vremii.

Austria, o țară de tranzit pentru imigranții care se îndreaptă spre Germania, a fost criticată pentru măsurile dure privind gestionarea crizei imigranților, introducând, printre altele, cote zilnice de imigranți care permit doar 3.200 de sosiri.

Austria a mai anunțat că urmează să introducă verificări suplimentare la frontiera cu Italia în aprilie și a solicitat Uniunii Europene să trimită militari care să ajute poliția greacă în gestionarea situației imigranților, Grecia fiind principala poartă de intrare a acestora pe teritoriul UE.

Într-un interviu separat acordat, duminică, ziarului austriac Oberoesterreichische Nachrichten, cancelarul austriac Werner Faymann a acuzat politica deschisă a Angelei Merkel în privința imigranților, politică pe care o consideră injustă în cazul Austriei, afectată de criza imigranților tocmai din această cauză.

El a solicitat cancelarului german să adopte un ton mai restrictiv în privința imigranților, care încearcă să pătrundă în Austria ilegal pentru a ajunge mai departe în Germania.

„Politica lui Merkel poate produce pagube Austriei. Nu vrem să fim zona de amortizare a Germaniei”, a acuzat Faymann.

Sâmbătă, membri ai alianței conservatoare a lui Merkel au solicitat ca Europa să-și îmbunătățească imediat politicile de împărtășire a informațiilor de către serviciile secrete, pentru o mai bună apărare în fața atacurilor teroriste.