Motivul pentru care statul american Oklahoma amână execuția unui deținut prin injecție letală

Publicat: 01 10. 2015, 15:29

Richard Glossip ar fi trebuit să fie executat prin administrarea injecției letale în statul Oklahoma miercuri după-amiază, după ce Curtea Supremă a SUA a respins apelul său. Guvernatorul statului Oklahoma, Mary Fallin, a spus că are nevoie de mai mult timp pentru a verifica dacă drogurile corespund cu normele statului.

Papa Francisc a cerut anterior oprirea execuției. Arhiepiscopul său i-a trimis guvernatorului statului Oklahoma o cerere scrisă în care o ruga să comute sentința, însă ea a spus că nu are autoritatea să facă acest lucru. La o oră după ce Glossip ar fi trebui să fie executat, Fallin a anunțat că a reprogramat procedura pentru data de 6 noiembrie.

Fallin a spus că unul dintre cele trei droguri pe care ofițerii închisorii le-au primit pentru execuție a fost acetat de potasiu, însă legislația statului permite doar folosirea clorurii de potasiu. Directorul Departamentului de Corecție, Robert Patton, a spus că a solicitat suspendarea execuției.

Șeful lui Glossip, Barry Van Treese, proprietarul motelului Oklahoma City, a fost bătut până a murit în anul 1997. Colegul său Adam Sneed a fost condamnat pentru uciderea sa, însă acesta a spus că Glossip i-a cerut să comită crima. Glossip și familia lui au susținut nevinovăția timp de aproape 20 de ani, spunând că Sneed a acționat de unul singur.

El a fost condamnat prima oară în anul 1998, însă a fost achitat în 2001, și condamnat din nou, trei ani mai târziu. În cele mai recente apeluri, avocații săi au spus că dispun de o declarație a unui alt deținut, care a spus că Sneed a recunoscut că i-a făcut o înscenare lui Glossip.

Miliardarul britanic Richard Branson a plătit miercuri un anunț de o pagină în ziarul The Oklahoman, pentru a susține nevinovăția lui Glossip.

Procedurile de execuție au fost întârziate recent în SUA, pe fondul problemelor privind cumpărarea drogurilor, întrucât multe firme au refuzat să le comercializeze. Administrarea drogurilor letale în statul Oklahoma au fost supusă unei cercetări amănunțite de când o execuție eronată s-a defășurat în aprilie 2014.

Clayton Lockett a murit după 43 de minute de agonie, după ce un drog administrat intravenos nu a fost plasat corespunzător. La câteva minute după ce a început injectarea letală – combinație de substanțe care nu a fost testată niciodată – directorul închisorii acestui stat din sud, Robert Patton, a ordonat oprirea execuției lui Clayton Lockett, care a fost totuși declarat decedat după aproximativ 40 de minute, în urma unei „crize cardiace bruște”, a declarat atunci pentru AFP Jerry Massie, purtător de cuvânt al închisorilor. S-a constatat un „eșec al (substanței) intravenoase” administrate deținutului și s-a conchis că „medicamentele nu intră în sistemul venos”, a spus acesta.

Papa Francisc a intervenit și în cazul unei femei din statul american Georgia care a primit pedeapsa capitală, însă aceasta a fost executată marți. Kelly Gissendaner, în vârstă de 47 de ani, a fost executată pentru că l-ar fi convins pe fostul ei amant să îi omoare soțul, în anul 1997. Fostul amant, autorul crimei, a colaborat cu procurorii și a obținut condamnarea la închisoare pe viață cu posibilitatea de eliberare condiționată. Ea este prima femeie executată în statul american Georgia în ultimii 70 de ani.

Pontiful a cerut în timpul vizitei sale de săptămâna trecută în SUA abolirea pedepsei cu moartea.