Mumiile faraonilor din Egiptul Antic, transportate la un nou muzeu. Paradă spectaculoasă pe străzile din Cairo | FOTO, VIDEO

Publicat: 04 04. 2021, 14:45

O paradă spectaculoasă a avut loc sâmbătă pe străzile din Cairo, când mumiile faraonilor Egiptului Antic au fost transportate de la Muzeul Egiptului la Muzeul Național al Civilizației Egiptene, acolo unde vor fi păstrate de acum înainte.

Astfel, 22 de mumii ale unor regi și regine din Egiptul Antic au fost transportate la noul muzeu în cadrul unei ceremonii fastuoase a cărei organizare a costat milioane de dolari, notează Al Jazeera.

Păzite de un cordon impresionant de forțe de ordine, mumiile faraonilor au fost transportate în recipiente speciale, cu temperatură controlată și cu mijloace de transport decorate în stil antic, pe care au fost inscripționate numele fiecărui suveran.

Transportul celor 22 de mumii pe distanța de 7 kilometri dintre cele două muzee a durat o oră.

Mii de egipteni s-au strâns pentru a vedea mumiile faraonilor

Mii de oameni au participat la ceremonia fastuoasă de pe străzile capitalei egiptene.

Una dintre principalele atracţii ale evenimentului a fost mumia regelui Ramses al II-lea, cel mai faimos faraon din istoria Egiptului. Mumiile vor fi depozitate în spaţii mai moderne, după ce vor ajunge la noul muzeu.

În timpul paradei, mai multe străzi au fost închise şi întreg oraşul securizat.

Faraonii ale căror mumii au fost transportate sâmbătă au fost îngropați acum aproximativ 3.000 de ani în Valea Regilor și în zona Deir el-Bahri, ambele aflate în apropierea orașului Luxor.

Mormintele au fost studiate de arheologi începând cu secolul al XIX-lea, când mumiile au fost dezgropate și transportate la Cairo.

Unele dintre ele au fost expuse la Muzeul Egiptului.

Rămășițele lui Ramses al II-lea au fost duse la Paris în 1976, unde au fost restaurate de oamenii de știință din Franța.

Mutarea mumiilor, o decizie pentru revigorarea turismului în Egipt

Al Jazeera notează că parada face parte din eforturile autorităților egiptene de a atrage turiști străini.

Industria turismului din Egipt a fost puternic afectată în ultimul deceniu, după revolta populară din 2011, care a dus la căderea regimului lui Hosni Mubarak, dar și ca urmare a pandemiei de COVID-19.

„Cu mare mândrie, le urez bun-venit regilor și reginelor Egiptului după călătoria lor. Acest spectacol grandios este încă o dovadă a măreției unei civilizații unice, care se trage din adâncul istoriei”, a scris pe Twitter președintele Abdel Fattah el-Sisi.

După transferul la noul muzeu, 20 dintre mumiile faraonilor vor fi expuse pentru public, în timp ce celelalte două vor fi conservate.