NATO îi arată pisica lui Lukașenko. Belarusul, pe radarul celei mai puternice organizații militare din lume!

Publicat: 08 09. 2020, 18:56
NATO îi arată pisica lui Lukașenko. Belarusul, pe radarul celei mai puternice organizații militare din lume! / Sursa FOTO: https://media.snl.no

Belarusul a ajuns, inevitabil, pe radarul celei mai puternice organizații militare din lume! Chiar dacă problemele de la Minsk nu-s unele care să interfereze cu acțiunile NATO, secretarul general Jens Stoltenberg a ținut să-i arate pisica președintelui Aleksandr Lukașenko, criticat pentru unele decizii luate.

Stoltenberg a condamnat ferm „detenţiile şi răpirile” de activişti ai Opoziţiei de către autorităţile din Belarus. Într-o convorbire telefonică cu miniştrii de externe ai Estoniei, Letoniei şi Poloniei, Stoltenberg şi-a exprimat „îngrijorarea gravă privind detenţiile arbitrare şi răpirile de persoane”, practici pe care le consideră „încălcări inacceptabile ale normelor internaţionale”.

Într-un răspuns evident la afirmaţiile guvernului belarus conform cărora NATO îşi consolidează prezenţa militară în regiune, Jens Stoltenberg a reafirmat că Alianţa Nord-Atlantică „rămâne vigilentă, strict defensivă şi pregătită să descurajeze orice agresiune împotriva aliaţilor NATO”.

Rusia îi ține spatele lui Lukașenko

În Belarus au loc proteste masive în urma alegerilor prezidenţiale din 9 august, despre care Opoziţia este convinsă că au fost fraudate. Aflat la putere de 26 de ani, Aleksandr Lukaşenko a câștigat fără emoții cel de-al şaselea mandat consecutiv.

De câteva zile, Rusia dă semnale tot mai clare de susţinere a liderului de la Minsk. Chiar dacă relațiile dintre cele două țări păreau tensionate, mai ales după afirmațiile liderului din Belarus, care nu s-a ferit să acuze Moscova de tentativă de lovitură de stat, se pare că Putin și Lukașenko au făcut, totuși, pace. Iar imediat după izbucnirea revoltelor, președintele Belarusului a apelat la sprijinul Rusiei, denunțând un complot al Occidentului împotriva sa.

Vladimir Putin i-a promis ajutor militar, dacă situația scapă de sub control, însă Minskul cere şi o asistenţă financiară, economia sa fiind în criză, inclusiv ca urmare a sancţiunilor impuse de unele ţări vecine.