Negocierile dintre UE și Marea Britanie ar fi din nou în impas. Acordul comercial între Bruxelles și Londra riscă să nu mai fie semnat

Publicat: 04 12. 2020, 09:27
Actualizat: 04 12. 2020, 12:45
Negocierile dintre UE și Marea Britanie ar fi din nou în impas. Acordul comercial între Bruxelles și Londra riscă să nu mai fie semnat. Sursa foto: Shutterstock

Negocierile referitoare la un eventual acord comercial între Uniunea Europeană și Marea Britanie au regresat în cadrul ultimelor zile.

Astfel, așteptările ca negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, să revină la Londra la sfârșitul acestei săptămâni pentru a încheia un acord între cele două părți s-ar putea să nu devină realitate, informează site-ul agenției Agerpres, care citează Reuters.

„În pofida negocierilor intense din ultimele 24 de ore (alimentate de pizza şi sandviciuri), o sursă britanică mi-a spus că «discuţiile au regresat puţin astăzi»”, a scris pe Twitter editorul politic al Sky News, Beth Rigby.

Rigby a adăugat că o sursă europeană a declarat că se așteaptă ca Michel Barnien să se întoarcă la Bruxelles și să revină ulterior în Marea Britanie, în weekend. Cu toate acestea, este posibil ca semnarea unui eventual acord să nu mai aibă loc, date fiind ultimele dezacorduri dintre cele două părți și perioada extrem de scurtă care a mai rămas pentru semnarea unei înțelegeri.

 

Timpul pentru semnarea unui acord, din ce în ce mai scurt

Au rămas mai puţin de 30 de zile înainte de 31 decembrie, când se va încheia perioada de tranziţie post-Brexit după care Regatul Unit – care a ieşit oficial din UE pe 31 ianuarie – va înceta să aplice normele europene.

Discuțiile privind un eventual acord comercial au fost blocate, ca urmare a unor disensiuni referitoare la legislația privind ajutoarele de stat și pescuitul. Fără un acord comercial, comerțul dintre Blocul comunitar și Marea Britanie, care se ridică la 1.000 de miliarde de dolari, ar putea fi puternic afectat la începutul lui 2021.

Marea Britanie speră să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană în ceea ce privește relațiile comerciale de după încheierea perioadei de tranziție post-Brexit.

Anunțul a fost făcut recent de către ministrul britanic pentru Mediul de Afaceri, Alok Sharma, care a atras însă atenția că Blocul comunitar trebuie să înțeleagă că acum Marea Britanie este o națiune suverană și trebuie să o trateze ca atare.