Nelson Mandela este în continuare în stare „stabilă dar critică”

Publicat: 18 11. 2013, 16:35
Actualizat: 18 11. 2013, 16:35

Nelson Mandela, care primește îngrijiri medicale la domiciliu de la începutul lui septembrie, este în continuare în „stare stabilă dar critică”, a declarat luni președinția sud-africană, exprimându-se pentru prima dată de când fostul președinte s-a întors acasă după o spitalizare de trei luni.

„Starea de sănătate a fostului președinte rămâne mai mult sau mai puțin la fel ca atunci când președintele (Jacob) Zuma l-a vizitat ultima dată, adică stabilă dar critică, iar Madiba continuă să reacționeze la tratament”, a afirmat președinția într-un comunicat, referindu-se la eroul național prin folosirea numelui său de clan, preluat cu afecțiune de majoritatea sud-africanilor, relatează AFP.

Comunicatul a fost difuzat după ce președintele Zuma l-a vizitat pe eroul luptei antiapartheid luni dimineața, aceasta fiind prima intervenție după mai mult de două luni de tăcere în privința stării de sănătate a lui Mandela, în vârstă de 95 de ani, care a trecut pe lângă moarte în iunie.

Zuma urmează să inaugureze, luni seara, o expoziție permanentă despre viața lui Nelson Mandela la fundația sa, în cadrul unui dineu festiv la Johannesburg, în prezența a numeroși jurnaliști care nu ar fi ratat ocazia de a-i pune întrebări despre starea de sănătate a ilustrului său predecesor.

Potrivit fostei sale soții Winnie Madikizela-Mandela, Nelson Mandela este în continuare „destul de bolnav” și nu este capabil să vorbească dar „comunică prin semne faciale”.

„Nu poate articula” din cauza tuburilor pe care le are în gură pentru a-i drena (fluidele) din plămâni”, a explicat ea pentru cotidianul Sunday Independent.

„Medicii ne-au spus că speră să își recupereze vocea”, a precizat ea, negând categoric că Nelson Mandela ar fi conectat la un aparat de respirație artificială. „Am auzit această prostie că ar fi conectat la un aparat respirator. Nu este”, a afirmat ea.

Primul președinte de culoare al Africii de Sud este îngrijit la domiciliu de 22 de medici din Johannesburg începând cu 1 septembrie, după ce a fost spitalizat timp de trei luni din cauza unei infecții pulmonare și probabil complicații multiple.

Deși pneumonia este vindecată, plămânii săi au rămas sensibili, a declarat Winnie Madikizela-Mandela.

„Este dificil pentru el”, „este încă foarte sensibil la germeni, prin urmare trebuie menținut într-un mediu steril. Camera sa este ca un salon de terapie intensivă”, a declarat ea pentru cotidian. Dar „când este foarte destins, este foarte bine și acest lucru ne dă multă speranță”. „Este într-o atmosferă pe care o recunoaște”, a adăugat ea.

Problemele pulmonare ale laureatului premiului Nobel pentru Pace sunt probabil legate de sechelele lăsate de tuberculoză. El a contractat această boală în timpul detenției pe insula-închisoare Robben Island, în largul Cape Town, unde a petrecut 18 dintre cei 27 de ani de închisoare în temnițele regimului de apartheid.