Noile măsurători ale unei particule subatomice adâncesc un mare mister în fizică

Publicat: 14 08. 2023, 15:54
Actualizat: 14 08. 2023, 15:57

Un laborator de cercetare din SUA a anunțat una dintre cele mai precise măsurători realizate vreodată ale modului în care se comportă o particulă subatomică, declanșând o dezbatere care ar putea fie justifica una dintre cele mai puternice teorii ale științei, fie să ducă la dezvăluirea de particule și forțe nevăzute anterior în univers, scrie washingtonpost.com.

Cercetători de la Fermi National Accelerator Laboratory, aparţinând de Departamentul american pentru Energie din Illinois, au anunțat noi descoperiri cu privire la muon, particulă magnetică având sarcină negativă similară electronului,  dar de 200 de ori mai mare.

Experimentul a studiat oscilaţiile muonilor la trecerea printr-un câmp magnetic. Muonul, la fel cu electronul, are un magnet interior minuscul care produce oscilaţiile. Însă viteza oscilaţiilor, aşa cum a fost măsurată în cadrul experimentului, variază considerabil faţă de predicţiile realizate pe baza Modelului Standard din fizica particulelor.

Noua descoperire va revoluționa fizica particulelor

Noua descoperire, realizată pornind de la date publicate în 2021, continuă să indice că ar trebui să existe un factor misterios, o variabilă care face ca rezultatul experimentelor să difere considerabil de cel al estimărilor teoretice.

„Căutăm indicii cu privire la interacţiunea muonilor cu ceva necunoscut. Ar putea fi orice: noi particule, noi forţe, noi dimensiuni, noi caracteristici ale spaţiu-timpului, orice”, a comentat Brendan Casey, cercetător în cadrul Fermilab şi unul dintre autorii studiului publicat în ultimul număr al publicației Physical Review Letters.

„Îmi plac chestiile nebuneşti şi mi-aş dori ca aici să fie ceva similar cu covarianţa Lorentz sau o altă nouă proprietate a spaţiu-timpului. Ar fi ceva incredibil şi revoluţionar”, a adăugat el. (Simetria Lorentz spune că legile fizicii sunt aceleaşi pretutindeni.)

„Da, este corect să spunem că ar putea indica existenţa unor particule sau forţe necunoscute”, a comentat şi Rebecca Chislett, co-autoare a studiului, fizician la University College London. „În prezent, din cauza unor noi rezultate provenite din comunitatea teoreticienilor, este dificil de identificat exact care este discrepanța dintre cele două (comportamentul observat al muonilor şi cel preconizat), dar teoreticienii muncesc din greu pentru a rezolva acest lucru” a adăugat ea.

Cele mai recente date din experimentul Muon g-2 de la Fermilab au fost analizate de o echipă internațională de peste 180 de oameni de știință și susțin rezultatele anterioare care sunt văzute ca o dovadă a faptului că muonul ar putea să nu respecte Modelul Standard din fizica particulelor. Dacă un astfel de comportament deviant ar fi confirmat, ar oferi un indiciu tentant și mult căutat cu privire la ceea ce se află dincolo de înțelegerea noastră actuală.

Foto: www.fnal.gov

CITEȘTE ȘI: Cum va arăta PĂMÂNTUL peste 200 de milioane de ani: Dispar cele 7 continente 

Oamenii de știință au aflat cum ar arăta EXTRATEREȘTRII, de fapt. Sunt total diferiți de ce am văzut în filmele de la Hollywood!