Noul președinte al Camerei Reprezentanților îi cere lui Biden să spună care este miza conflictului din Ucraina

Publicat: 27 10. 2023, 15:25

Noul președinte al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, unul dintre liderii Partidului Republican, a respins apelul președintelui SUA, Joseph Biden, privind adoptarea de către Congres a unui plan comun de asistență militară pentru Ucraina și Israel, cerând Administrației de la Washington să explice obiectivele conflictului ucrainean.

Președintele Biden i-a chemat la Casa Albă pe Mike Johnson, noul președinte al Camerei Reprezentanților, și pe liderul grupului Partidului Democrat, Hakeem Jeffries, pentru a discuta despre solicitarea de finanțare specială de 106 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și pentru alte priorități de securitate, la nivel intern și în zona Asia-Pacific.

Însă Mike Johnson a respins apelurile președintelui SUA, cerând tratarea în mod separat a asistenței militare pentru Israel și Ucraina. Biden ar vrea 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina și 14,3 miliarde pentru Israel.

”Noi vrem să știm care este obiectivul în Ucraina, care este miza acolo. Casa Albă nu ne-a spus aceste lucruri”, a declarat Mike Johnson, citat de agenția Reuters, semnalând totuși că Statele Unite trebuie să mențină sprijinul pentru Kiev, în scopul evitării unei victorii a Moscovei.

”Israelul este o problemă separată, intenționăm să avansăm un proiect separat de finanțare pentru Israel, în valoare de peste 14 miliarde de dolari”, a subliniat Mike Johnson.

Președintele Biden spera să obțină pachetul de asistență militară pentru Ucraina și Israel, introducând în proiect clauze de intensificare a securității la frontiera dintre Statele Unite și Mexic, o solicitare formulată de opoziția republicană. Însă un grup de congresmeni republicani considerați radicali exercită opoziție în Camera Reprezentanților și cere diminuarea asistenței militare pentru Ucraina. De asemenea, republicanii contestă proiectul de buget prezentat de Administrația Biden, astfel că Statele Unite sunt nevoite să funcționeze cu un buget temporar, care va expira după jumătatea lunii noiembrie.

Criza din Statele Unite a generat preocupări în Ucraina și în Uniunea Europeană privind posibilitatea continuării asistenței militare acordate de Occident pentru eforturile Kievului de respingere a invaziei militare ruse.

Citește și:

WSJ: Poate contribui China la stabilizarea Orientului Mijlociu? Ajutorul Beijingului ar putea fi costisitor pentru Washington