Nouriel Roubini, economistul care a prevăzut criza din 2008: Marx a avut dreptate cu privire la autodistrugerea capitalismului

Nouriel Roubini, economistul care a prevăzut criza din 2008: Marx a avut dreptate cu privire la autodistrugerea capitalismului
Karl Marx, întemeietorul socialismului științific, a avut dreptate cu privire la autodistrugerea capitalismului, a declarat economistul Nouriel Roubini, într-un interviu pentru cotidianul Wall Street Journal.

Karl Marx, întemeietorul socialismului științific, a avut dreptate cu privire la autodistrugerea capitalismului, a declarat economistul Nouriel Roubini, într-un interviu pentru cotidianul Wall Street Journal citat de Mediafax.

„Karl Marx a sups-o bine. La un moment dat, capitalismul se poate autodistruge pentru că nu poți transfera venituri dinspre forța de muncă spre capital fără să se înregistreze un exces de capacitate de producție și lipsa unei cereri agregate. Asta se întâmplă acum”, a spus Roubini.

Marx, filozof, economist și publicist, este considerat întemeietorul teoriei socialismului științific alături de Friedrich Engels. În 1848, cei doi au scris Manifestul Partidului Comunist.

Economia nu-și poate reveni fără consum, însă acesta a fost afectat în ultimii ani.

„În ultimii 2-3 ani a avut loc o mare redistribuire a avuției dinspre forța de muncă spre capital, dinspre salarii către profituri. Inegalitatea veniturilor și avuției a crescut”, a spus Roubini.

El a arătat că economia nu se reglează singură.

„Am crezut că piețele funcționează, dar nu este așa. Fiecare firmă vrea să supraviețuiască, așa că reduce costurile cu forța de muncă și mai mult. Costurile cu forța de muncă sunt venitul salarial și consumul altuia. Din cauza asta este un proces autodistructiv”, afirmă Roubini.

Economistul american spune că SUA nu se află încă în această situație, însă pericolul este major.

„Cel puțin în Germania au luat măsuri pentru menținerea locurilor de muncă. În SUA nu credem în așa ceva și avem un șomaj de 16%”, a mai spus Roubini.

Inchide