Nu contează ce se va întâmpla la întâlnirea Trump – Kim Jong Un. Liderul Coreei de Nord a obținut deja ce voia

Publicat: 11 05. 2018, 17:25

De mult timp, Coreea de Nord a dorit să fie văzută și tratată ca orice alt stat, mulți experți văzând dezvoltarea armelor nucleare ca pe un mijloc de a obține exact acest lucru, iar  faptul că întâlnirea de pe 12 iunie va fi găzduită de o țară aflată la o distanță mare de Peninsula Coreeană pare să îi ofere legimitatea căutată. 

„Ce vor nord-coreenii să facă este să demonstreze că sunt un partener egal al Statelor Unite, iar faptul că summit-ul nu are loc în Coreea de Sud este un câștig clar pentru ei”, a declarat pentru Business Insider directorul Institutului Lowy pe programe de securitate, Euan Graham.

„Din cauza asta cred că Kim este gata să-și asume riscul de a zbura tocmai până acolo, chiar dacă este un gest fără precedent. Ce vrea să obțină este această percepție că îl va întâlni pe Trump ca pe egalul său din punctul de vedere al capabilităților nucleare, pe o scenă mare, de pe care lipsește Coreea de Sud. Cred că asta este mai eficient din punct de vedere simbolic pentru el”, a mai adăguat Graham.

Ultima oară când un lider nord-coreean a zburat în afara granițelor nord-coreene a fost în 1986, atunci când Kim Il Sung, bunicul lui Kim Jong Un, mers în Uniunea Sovietică. 

„Singapore avea „o logică evidentă” ca locație neutră”, a mai spus Graham, „mai ales în fața altor opțiuni, precum Zona Demilitarizată sau Mongolia. Orașul-stat sud-est asiatic oferă un nivel crescut de securitate, are experiență în facilitarea întâlnirilor de acest gen și, din punct de vedere calendaristic, cu doar o săptămână înainte, tocmai va fi găzduit Dialogul Shangri-La, primul summit pe apărare al liderilor asiatici pe probleme de securitate națională. Participarea la summit-ul din Singapore ar putea să-l ajute și pe Trump – care a permis Coreei de Sud să preia inițiativa dialogului cu Coreea de Nord – să apară ca și cum ar fi în controlul discuțiilor”.

„Pe fond, indiferent de locație și chiar și de rezultat, orice întâlnire dintre Trump și Kim va fi văzută ca pe o mare victorie propagandistică în Coreea de Nord”, potrivit lui Robert Kelly, un expert politic al Universității Naționale din Pusan, Coreea de Sud.

„Chiar și în eventualitatea unui eșec, va reprezinta tot o victorie pentru Coreea de Nord măcar pentru obținerea unei imagini din timpul întâlnirii unu la unu, dintre Kim Jong Un și președintele american. Coreea de Nord și-a dorit acest moment de decenii întregi, pentru că în momentul în care Kim se întâlnește cu Trump, conducerea lui și existența regimului Coreei de Nord vor deveni legitime. Coreea de Nord este o dictatură neimportantă și întâlnirea cu liderul lumii libere lasă o amprentă de legimitate”, a mai precizat Kelly.

„Dacă ești nord-coreean vrei să îl întâlnești (pe Donald Trump) pentru că, pentru ei, simbolizează faptul că sunt o țară reală, nu un fief medieval, înapoiat, Orwellian (după numele lui George Orwell), ceea ce, de fapt, cam este”, a mai subliniat  Robert Kelly.