O „adevărată” afacere pusă la cale de mai multe românce în Cipru: Femeile, acuzate că încheiau căsătorii fictive pentru sume cuprinse între 700 și 1000 de euro cu cetățeni din afara UE

Publicat: 23 07. 2020, 17:54
Actualizat: 23 07. 2020, 17:55
O „adevărată” afacere pusă la cale de mai multe românce în Cipru: Femeile, acuzate că încheiau căsătorii fictive pentru sume cuprinse între 700 și 1000 de euro cu cetățeni din afara UE / Sursă FOTO: Pixabay (colaj)

Mai multe femeie care soseau din România pe Aeroportul Larnaka din Cipru au fost arestate miercuri în urma suspiciunilor că ar încheia căsătorii fictive cu cetățeni din țări terțe în schimbul unor sume substanțiale.

În urma operațiunii desfășurate de Poliția cipriotă în colaborare cu Interpolul, femeile au recunoscut că într-adevăr sosiseră pe insulă cu scopul de a încheia căsătorii cu cetăţeni din ţări terţe, transmite Sigma.

Afacerea „căsătoria”: Sumele fabuloase pe care le plăteau străinii pentru a se căsători cu românce

„În timpul interogatoriului au recunoscut că au primit o sumă de bani în ţara lor pentru a veni în Cipru. Între 700 şi 1000 de euro, conform mărturiilor pe care le deţinem”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

Organele de anchetă caută persoanele care au intermediat încheierea de căsătorii fictive atât în Cipru, cât şi în străinătate.

„În ceea ce priveşte persoanele implicate în ţara de unde provin femeile respective, are loc o colaborare cu autorităţile din această ţară prin Interpol şi autorităţile cipriote”, a mai spus purtătorul de cuvânt al poliţiei.

Din cele 11 femei, 10 au fost trimise înapoi în ţara lor, iar cea de-a unsprezecea a fost reținută întrucât există suspiciuni că ea ar fi creierul operațiunii.

De asemenea, potrivit informațiilor obținute de Sigma, intermediarii ar ținti persoanele persoane aflate în dificultate economică sau care sunt vulnerabile din punct de vedere social. Ulterior, aceștia le convig să se implice în afacere. O astfel de căsătorie încheiată de cetățenii din țări terțe pentru a obține ședere legală în Cipru ajungea și la fabuloasa sumă de 10.000 de euro.

Banii obținuți în urma căsătoriilor false erau împărțiți între intermediari și cetățenii din Europa care acceptau să se căsătorească cu cei din statele non-UE.

Înțelegerea stabilită cu cetățenii dispuși să plătească sume enorme pentru a avea o ședere legală în Cipru era valabilă doi ani iar ulterior una dintre părți putea cere divorțul.