O caricaturistă americană se ascunde de patru ani după ce a fost amenințată cu moartea de islamiști

Publicat: 14 01. 2015, 15:26

Norris a generat această controversă în aprilie 2010, când a realizat o caricatură, publicată online, despre un grup imaginar numit „Cetățeni împotriva cetățenilor împotriva umorului” care propunea o zi dedicată libertății de exprimare, intitulată „Everybody Draw Mohammed Day”. La câteva zile după aceasta, ea a primit primele amenințări cu moartea. Una a fost o fatwa (decret religios) ce a venit din partea influentului cleric Anwar al-Awlaki, care a declarat că Norris este „prima țintă” a execuțiilor din cauza creării unor caricaturi blasfematoare.

La momentul respectiv, Norris declara pentru Seattle Weekly că această caricatură nu intenționa să atragă astfel de consecințe. „Nu am vrut ca posterul meu satiric să fie luat în serios. A devenit un fel de scuză pentru oameni ca să urască sau să fie malițioși. Eu nu sunt malițioasă”, a declarat Norris pentru City Arts Magazine.

Ea a explicat că la momentul respectiv a fost inspirată de furoarea creată de un episod din South Park care îl prezenta pe Mohamed îmbrăcat într-un costum de urs. Comedy Central, care difuzează South Park, a prezent o versiune editată a episodului după ce creatorul desenelor animate a primit amenințări.

Caricatura ei i-a inspirat însă pe alții să lanseze o campanie de realizare de imagini cu Profetul Mahomed pe Internet. Peste 100.000 de persoane s-au înregistrat pe o pagină de Facebook. Un tribunal din Pakistan a ordonat întreruperea accesului la Facebook timp de două săptămâni. Site-uri competitoare care au criticat campania au atras zeci de mii de urmăritori.

După primirea primelor amenințări cu moartea, ea și-a schimbat identitatea și s-a ascuns. Amenințările au reprezentat o provocare pentru FBI, a declarat agentul David Gomez, care s-a ocupat de cazul ei dar care între timp s-a pensionat.

Să se ascundă a fost alegerea ei, a precizat el. „Nu a fost obligată. I s-a oferit opțiunea”, a declarat Gomez. El și colegii lui au considerat la momentul respectiv că amenințările sunt credibile. „Acum, după patru ani și jumătate credibilitatea acestei amenințări a fost demonstrată”, a afirmat el, referindu-se la atacurile de la săptămânalul francez Charlie Hebdo.

Al-Awlaki a fost ucis într-un bombardament cu avioane fără pilot în Yemen în 2011, dar amenințările împotriva ei rămân. Recent, numele lui Norris a apărut în revista jihadistă Inspire. Lista îl includea și pe editorul Charlie Hebdo Stéphane Charbonnier, ucis împreună cu alte 11 persoane săptămâna trecută la Paris.