O comoară arheologică veche de 2.500 de ani a fost descoperită în Franța

Publicat: 07 03. 2015, 18:36
Actualizat: 07 03. 2015, 23:31

Prințul celtic, care a fost înmormântat împreună cu carul său de luptă, a trăit în secolul al cincilea î.e.n. – sfârșitul primei epoci a fierului, cunoscută pentru utilizarea pe scară largă a acestui metal.

În mormânt – ce include o cameră mortuară centrală de 14 metri pătrați, care este încă sigilată – arheologii au găsit o adevărată comoară de artefacte, printre care și un cazan din bronz, decorat cu zeități grecești, folosit pentru vin.

Mausoleul se numără printre cele mai mari din acea perioadă descoperite până în prezent, spun autorii descoperirii, specialiștii de la Institutul național de cercetări arheologice din Franța.

Descoperirea poate oferi noi informații despre comerțul practicat în epoca de fier europeană, spun specialiștii. Obiectele din fier și ceramică descoperite în acest sit sunt dovezi ale schimburilor comerciale care aveau loc între populațiile mediteraneene și celți.

La sfârșitul secolului al șaselea și începutul secolului al cincilea î.e.n., au început să se dezvolte orașe stat etrusce și grecești în zona în care în prezent se află sudul Franței. Negustori mediteraneeni, în căutare de sclavi, metale și alte bunuri prețioase, au deschis căi comerciale cu celții continentali.

Situl funerar este cercetat din octombrie 2014, iar specialiștii, care au descris descoperirea drept „excepțională”, cred că vor încheia săpăturile la sfârșitul lunii martie.