O explozie stelară a luminat galaxia, în urmă cu peste 12 miliarde ani

Publicat: 11 08. 2013, 15:36
Actualizat: 27 03. 2019, 14:24

O explozie stelară care a luminat toată galaxia din care făcea parte astrul și care a avut loc în urmă cu peste 12 miliarde de ani, la începuturile Universului, a fost observată de cercetătorii americani cu ajutorul unui satelit al NASA, informează maxisciences.com.

Explozia a avut loc în urmă cu peste 12 miliarde de ani, la circa 2 miliarde de ani după Big Bang. Moartea stelei a provocat expulzarea în spațiu a unor jeturi puternice de materie și energie, cu viteza luminii. Explozia a fost atât de puternică încât a luminat toată galaxia din care făcea parte astrul, iar acest lucru a făcut-o vizibilă pentru cercetători.

Lumina a călătorit 12,7 miliarde de ani până pe Pământ și le oferă în prezent cercetătorilor informații precise despre primele stele din Univers.

„Steaua a trăit într-o epocă foarte interesantă, numită ‘era întunecată’, la doar câteva miliarde de ani după Big Bang”, a explicat autorul studiului, Ryan Chornock, de la Centrul de astrofizică Harvard-Smithsonian.

„Într-un fel, suntem medici legiști care investighează moartea unei stele și viața galaxiei în primele ei momente cosmice”, a mai spus acesta, citat de Science Daily.

Explozia stelei a fost detectată cu ajutorul razelor gamma și a unui satelit al NASA, pe 6 iunie, iar cercetătorii au avut la dispoziție timp suficient pentru a studia „postluminiscența” – cauzată de suflul exploziei, care atinge gazele din jur, le agită și le face să strălucească. Această lumină trece apoi prin norii stelari, lăsând niște „amprente” în măsura în care elementele chimice absorb anumite lungimi de undă. Observând spectrul luminos, astronomii pot să determine ce tip de gaze conținea galaxia.

Inițial, în Univers nu existau decât elemente ușoare – hidrogen, heliu, litiu. Elementele mai grele au fost create în interiorul stelelor de reacții nucleare. Astfel, elementele necesare vieții, oxigenul și carbonul de exemplu, nu existau la începuturile Universului. Studiul arată că această galaxie antică nu conținea decât o zecime din elementele mai grele existente în sistemul nostru solar.

Este posibil deci să fi existat pe atunci planete telurice, însă formele de viață nu ar fi putut apărea pe ele.

„În epoca în care această stea a murit, Universul se pregătea încă pentru forme de viață, construia elementele necesare”, a spus Chornock, al cărui studiu a fost publicat în The Astrophysical Journal.

„În viitor, grație telescopului uriaș Magellan, vom putea detecta fenomene cosmice care au avut loc și mai devreme”, spune Edo Berger, coautor al studiului, cercetătorii putând astfel să descopere ce s-a întâmplat în această „eră întunecată” a Universului.