O lume în haos. Zeci de milioane de oameni strămutați în 2015. Care sunt cauzele

Publicat: 11 05. 2016, 20:03
Actualizat: 06 07. 2016, 00:20

Concluziile raportului arată că anul trecut 8,6 milioane de persoane din 28 de țări și-au părăsit casele,  din cauza conflictelor armate.

Dintre aceștia  4,8 milioane sunt  Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Aceasta însemă o medie de 14 mii de oameni, pe zi care au fugit din calea războaielor.

Doar din fața războiului civil din Yemen au fugit anul trecut , 2,2 milioane de oameni au fugit războiul civil din Yemen, care „cu toate acestea, este un conflict uitat”,au precizat autorii studiului.

La nivelul întregii planete numărul celor strămutați din diverse cauze s-a ridicat la un total de 40,8 milioane de persoane, mai arată cei de la  IDMC. 

„Aceasta cifră este cea mai mare înregistrată vreodată”, afirmă Jan Egeland, secretar general al Consiliului Norvegian pentru Refugiați, care a întocmit raportul IDMC.

Tendința de creștere a numărului celor strămutați  „s-a accelerat de la începutul primăverii arabe, la sfârșitul anului 2010, și apariția grupării Stat Islamic”, se spune în raportul anual. Este al patrulea an consecutiv în care numărul deplasărilor interne atinge un nou record.

În Siria, Yemen și Irak se află mai mult de jumătate dintre persoanele strămutate din cauza conflictelor din 2015. Urmează Afganistan, Republica Centrafricană, Columbia, Republica Democratică Congo, Nigeria, Sudanul de Sud și Ucraina.

„În timp ce atenția lumii este îndreptată către valul de refugiați din regiune, milioanele strămutate în Orientul Mijlociu, în țările lor, sunt sunt de două ori mai mulți ca refugiații „a adugat și  Casten Hansen, unul dintre autorii studiului.

 

Cu toate ravagiile războaielor cei mai mulți oamenii care și-au părăsit casele au fost cei care au fugit din calea dezastrelor naturale precum seceta, cutremurele sau inundațiile . Raportul arată  că 19,2 milioane de persoane, din 113 state, au fost strămutate în anul 2015 din cauza catastrofelor naturale. Nedoritul podium este ocupat de India cu 3,7 milioane, China cu 3, 6 milioane și Nepal cu 2,6 milioane. 

În total,  anul trecut doar conflictele și dezastrele naturale au dus la strămutarea a 27,8 milioane de noi persoane în interiorul țărilor. „Aceasta cifră este egală  cu cea a locuitorilor din New York, Londra, Paris și Cairo, luate împreună. Panica i-a făcut pe toți acești oameni să ia cu ei  de multe ori, doar  lucruri mici pe care le pot transporta într-o călătorie plină de incertitudini”, a mai declarat Egeland. 

Cinci țări, Republica Centrafricană, Columbia, Irak, Sudan și Sudanul de Sud, au cea mai veche prezență în nedoritul Top 10. Acestea ocupă diverse poziții fruntașe încă din anul 2003. „Acest lucru demonstrează încă o dată că, fără asistență, victimele văd cum situația lor se prelungește ani de zile și chiar decenii”, a spus și Alexandra Bilak, director la IDMC.

În acest an raportul anual a măsurat pentru prima dată și numărul de deplasări cauzate  de crima organizată și de  violenței bandelor. În decembrie 2015, un milion de persoane au fost în această situație în țări ca El Salvador, Guatemala, Honduras și Mexic, a estimat IDMC.

„Cu alte cuvinte, aproximativ 66.000 de persoane au fost nevoite sa își părăsească locuințele în fiecare zi în anul 2015”, au concluzionat autorii raportului.