O navă-spion a Rusiei, scufundată de un cargo plin cu oi din România

Publicat: 27 04. 2017, 20:27
Actualizat: 25 03. 2019, 22:01

Incidentul maritim a avut loc în sud-vestul Mării Negre, la circa 40 de kilometri de Strâmtoarea Bosfor, în condiții de ceață densă.

Nava rusă de recunoaștere Liman, aparținând Flotei militare ruse din Marea Neagră, a intrat în coliziune cu un vas cargo sub pavilion Togo, care transporta animale, informează site-ul agenției de știri Sputnik. Vasul-cargo a fost identificat de armatorul GAC drept Youzarsif H.

Nava cargo plecase miercuri din România, de la Midia, apoi în portul Constanța și se îndrepta către portul Aqaba din Iordania. Conform presei turce, nava era încărcată cu 8.800 de oi.

UPDATE: Ministrul turc al Transporturilor a declarat că nava cargo încărcată cu animale a suferit avarii minore și și-a continuat drumul către Iordania. Totodată, surse militare ruse citate de Interfax arată că de vină ar fi nava comercială, care nu ar fi respectat manevrele, și nu nava militară a Rusiei.

„Două nave au intrat în coliziune: una din Rusia, cealaltă sub pavilion Togo. Toți membrii echipajelor ambelor nave au fost salvați, nu există victime”, a transmis Paza de Coastă turcă.

78 de persoane aflate pe nava Liman au fost salvate, fără să existe victime.

Ministerul Apărării din Rusia a confirmat accidentul, arătând că nava militară s-a scufundat din cauza avariilor suferite sub nivelul apei. Militarii de pe navă au fost salvați toți și vor fi duși la bază cu o altă navă rusească aflată în apropiere, Ulus-Star, conform Interfax.

Cu toate acestea, presa rusă a relatat că numele navei cu care s-a ciocnit nava-spion ar fi Ashot-7, care nu apare pe motoarele de căutare de nave comerciale.

Numeroase nave și cel puțin un elicopter au intervenit pentru salvarea membrilor echipajelor.

Nava Liman era o navă de cercetare și strâns informații și fusese construită în 1970, la Gdansk, în Polonia, conform Interfax. La bord se afla mai multă aparatură radar și radio (sistem radar Don, sistem sonar Bronza, sisteme de navigare Vitok-AK, MRR-1-7, Vahta-M,10,12, Vizit-M, Rotor-N, Uzel, Kayra, precum și un complex de rachete antiaeriene Igla, conform agenției ruse.