O nouă criză financiară va lovi Europa în prima jumătate a anului 2011

O nouă criză financiară va lovi Europa în prima jumătate a anului 2011
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 04:20

Înainte de o nouă criză în SUA sau de „marea criză” așteptatăpentru momentul în care ritmul de creștere a economiei chineze vascădea, o nouă criză financiară va lovi chiar în interiorulEurozonei. În următoarele șase luni, nevoile de refinanțare alecelor mai greu îndatorate state euro ar putea atrage haosul pepiețele financiare.

Datoriile guvernelor și ale agenților economici (mai ales bănci)sunt atât de mari, astfel încât va fi nevoie de noi emisiuni deobligațiuni, care vor atinge un volum impresionant, avertizează unraport al Centrului de Analize Economice și în Afaceri (CEBR) dinMarea Britanie. „O nouă criză în Eurozonă” este principalapreviziune a CEBR pentru 2011, relatează cotidianul The DailyTelegraph.

În primele luni ale acestui an, băncile europene au derefinanțat datorii totale de 400 miliarde euro. Alte 400 miliardeeuro trebuie să găsească Spania și Italia pentru a-și plăti ratescadente. Încă 100 miliarde care trebuie refinanțate de guverneleunor state euro ridică datoria guvernamentală scadentă la 500miliarde euro. „Avem în față ceva care are potențialul de a devenio a doua criză financiară. Totuși, de data aceasta va fi mult mairău decât prima oară”, consideră Celestine Amore, fondator alIlliquidiX, firmă specializată în tranzacțiile cu datorii a cărorsolvabilitate este greu de stabilit. Amore crede că deja se vădsemne precum cele care au anticipat crah-ul bursier de pe WallStreet, din septembrie 2008.

Încă din vara lui 2007, mari fonduri financiare și alțiinvestitori pe burse au început să vândă din active, atunci cândmai puteau obține prețuri bune, anticipând vremea în care valoareaa ceea ce scoteau la vânzare atunci avea să scadă. Pentru că, încâteva luni, va fi un surplus de obligațiuni pe piață și nu vor fidestui cumpărători, managerii prevăzători încep deja să scape deaceste active. Prin „strategii timpurii pentru vre­muri care vordeveni urâte”, un ban­cher citat de The Daily Telegraph arată căinstituțiile financiare înțeleg deja că trebuie să scape cât mairepede de obligațiuni. Prin urmare, „cred că vom vedea pe toatălumea grăbindu-se să vândă acțiuni foarte devreme în ianuarie,pentru că nimeni nu vrea să rateze orice finanțare ar fidisponibilă”, estimează sursa citată.

Finanțare tot mai greu de accesat

La sfârșitul lui 2010, un raport al Băncii Centrale Europene(BCE) arăta că există deja un risc de „creștere a competițieipentru finanțare” între bănci și guverne. BCE are în vederepersistența condițiilor macroeconomice nesigure și pozițiafinanciară a unor state de la periferia Eurozonei. Deși instituțiade la Frankfurt nu le-a nominalizat, este vorba de aceleași „verigislabe ale Eurozonei” care au nevoie de creditare.

Banca Angliei (BoE) a emis avertismente similare, remarcând căbăncile europene rămân vulnerabile la „constrângerile de finanțarede pe piețe”. „Aceasta reflectă continua lor dependență (a băncilor- n.r.) pe termen scurt de tranzacții valutare interne și externeși provocarea privind refinanțarea unor datorii substanțiale pânăla finele lui 2012”, arată un raport al BoE. Analiștii bănciielvețiene Credit Suisse (CS) au constatat o deteriorare a accesuluila fonduri pentru băncile europene încă din a doua jumătate a lui2010, ceea ce le va forța să vândă și mai multe obligațiuni înprima jumătate a lui 2011. Finanțarea se va face la costuri tot maimari pentru cele mai multe bănci, estimează CS, mai ales în cazulcelor din sectorul retail, care nu au putut scumpi imediatserviciile oferite, pentru a reflecta creșterea costurilor.

Probleme amânate, dar nu rezolvate

„Guvernele au fost capabile să încetinească procesul (să amâne onouă criză financiară – n.r.), dar problemele nu au dispărut. Mairămân trilioane de dolari care trebuie refinanțate sau vândute”,crede Celestine Amore de la IlliquidiX. Cel mai elocvent exemplu de”problemă amânată” l-a oferit Italia, imediat după Crăciun, cânddobânda la care a vândut obligațiuni de 8,5 miliarde euro a fost încreștere față de cea oferită cu o lună în urmă. În noiembrie,bonurile Trezoreriei de la Roma cu scadența la șase luni s-auvândut cu 1,48%, pentru ca, în decembrie, dobânda cerută să creascăla 1,70%. O creștere s-a consemnat și la obligațiunile italiene pezece ani.
Dobânda cerută Italiei la obligațiuni pe zece ani este de 4,8%, pecând obligațiuni similare cu scadența în 2011, dar emise deGermania, aveau dobânda de 2,96% în ultima zi a anului 2010. Pânăacum, Italia a fost ferită de creșterea accelerată a dobânzilor,fenomen cu care s-au confruntat Grecia, Irlanda, Spania șiPortugalia, la fel cum fusese ferită și de un „boom imobiliar” îndeceniul trecut.

Nici SUA nu scapă de riscul unei noi crize

O nouă criză în SUA este anticipată de David Einhorn, de lafondul de investiții Greenlight Capital, omul care a prevăzutprăbușirea băncii Lehman Brothers – care a atras criza din 2008.Einhorn acuză banca centrală americană (Fed) că ține prea multdobânda la minimul istoric, ceea ce „crește șansa ca guvernele săse supraîmprumute și să cadă într-o capcană a datoriilor”. „Dacădobânzile vor mai crește vreodată, sigur vom avea o nouă criză”,consideră Einhorn.

Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate,...
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
FOTO. Triunghi amoros: așa arată vedeta înșelată de soțul ei fotbalist cu o actriță! `Ai...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Motivul pentru care CTP a sărit să vorbească despre divorțul Reghe-Prodanca. Ce s-a întâmplat în...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Anunțul momentului despre pensionarii din România! Se va întâmpla în curând, au apărut cifrele
Horoscop zilnic, 18 octombrie. Zodia care are mari şanse să obţină o nouă funcţie la...
Avertismentul lui Streinu-Cercel: VIRUSUL va căpăta noi valenţe și va face noi MUTAȚII
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Decizie oficială: CARANTINĂ OBLIGATORIE pentru aceste localităţi. Se aplică imediat. Lista restricţiilor
Aceste pensii vor fi eliminate! Se vor desființa imediat. E oficial
Trecerea la ora de iarnă. Au fost schimbate zilele, atenție! Nu mai e valabil ce...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021