O supraviețuitoare a masacrului comis de Anders Breivik povestește cum s-a „ascuns sub un cadavru” pentru a scăpa cu viață

Publicat: 16 05. 2012, 16:55
Actualizat: 16 05. 2012, 16:55

O adolescentă, Ingvild Leren Stensrud, care a supraviețuit atacului de pe Insula Utoya comis de Anders Behring Breivik vara trecută, a declarat în cursul procesului acestuia, la Oslo, că a supraviețuit doar pentru că s-a ascuns sub cadavrul altei victime, relatează BBC News Online.

Stensrud, în vârstă de 17 ani, a povestit Curții „secundele de groază” pe care le-a petrecut în timp ce aștepta ca extremistul să iasă din clădirea unei cafenele, în care a ucis prin împușcare 13 persoane. După ceea, ea a utilizat telefonul mobil al fetei moarte, încercând să cheme serviciile de urgență. Breivik, în vârstă de 33 de ani, recunoaște că a comis aceste crime, pe 22 iulie, dar pledează nevinovat.

Tânăra a declarat că a auzit primele împușcături de pe insulă în timp ce se îndrepta spre clădirea principală să își ia încărcătorul de telefon. Ea a precizat că nu și-a dat seama despre ce fel de zgomot era vorba, dar că atunci când i-a văzut pe ceilalți că încep să fugă, a făcut același lucru. Astfel, ea a intrat în fugă în cafenea și s-a ascuns după un pian. Breivik venea după ea.

Stensrud a spus Curții că ea și o altă fată au fost împușcate. După ce fata s-a prăbușit deasupra sa, ea a rămas sub cadavru până când s-au oprit împușcăturile. „Acestea au fost secunde de groază”, a declarat tânăra, în timp ce membrii Curții priveau fotografii cu sala respectivă. Când, până la urmă, a îndrăznit să se uite în jurul ei, ea a văzut, în aceeași cameră, alți doi supraviețuitori.

Breivik nu a atătat niciun semn de emoție în timp ce Stensrud povestea cum a luat un telefon de la fata moartă și că nu a reușit să contacteze serviciile de urgență. Atunci, ea a sunat-o pe mama ei și i-a spus că a fost împușcată, după care a închis, pentru că nu a îndrăznit să spună mai mult.

Tribunalul i-a audiat marți pe unii dintre supraviețuitorii atacului care s-au ascuns într-o clădire cunoscută sub numele de „școala”, în timp ce extremistul își continua măcelul. Breivik a fost arestat de forțele speciale, pe insulă. El a recunoscut 69 de crime comise pe Insula Utoya și opt într-un atac cu bombă, la Oslo, pe 22 iulie 2011. În cazul în care curtea stabilește că nu este responsabil din punct de vedere juridic, extremistul norvegian va fi trimis să primească îngrijiri psihiatrice. Dacă va fi găsit stabil mental, acesta va fi condamnat la închisoare, în cazul în care va fi găsit vinovat.