Obama critică Rusia înainte de întâlnirea cu Putin, însă anunță că SUA sunt pregătite să colaboreze cu Moscova în Siria

Publicat: 28 09. 2015, 18:59

„SUA nu pot rezolva singure problemele lumii”, a spus Barack Obama în discursul său din fața Adunării Generale a ONU.

Cu câteva ore înainte de întâlnirea cu Vladimir Putin, în care va fi abordată criza siriană, Obama a criticat voalat Rusia, însă a anunțat că SUA sunt pregătite să colaboreze cu oricine, inclusiv cu Rusia sua cu Iranul, pentru a pune capăt conflictului din Siria.

„Există state puternice care vor să se impună asupra țărilor mai slabe. Pe baza acestui principiu, vedem cum unele mari puteri se afirmă în moduri care intră în contradicție cu legislația internațională. Ni se spune că astfel de acțiuni sunt necesare pentru contracararea haosului, că acesta este singurul mod de combatere a terorismului. Conform acestei logici, ar trebui să oferim susținere unor dictatori precum Bashar al-Assad”, a spus Obama.

Apoi, Obama s-a referit la criza din Siria, spunând că sprijinul ordinii internaționale este cel mai testat aici. Obama s-a referit la suferința creată de un dictator care omoară zeci de mii de oameni și la Statul Islamic, ca la un „cult apocaliptic”.

Obama a spus că bombardamentele împotriva lor sunt necesare, însă că nu doar ele sunt soluția, anunțând că este dispus la colaborare cu orice națiune, inclusiv cu Rusia și Iran, însă a respins posibilitatea ca situația din Siria să revină la cea de dinainte de război. Ar trebui să existe o tranziție gestionată de la Assad la un nou lider, a spus Obama.

Obama a criticat Rusia în discursul său:

„Iată anexarea Crimeei de către Rusia și agresiunea din estul Ucrainei. America are puține interese economice în Ucraina. Recunoaștem relația profundă și istorică a Rusiei cu Ucraina, dar nu putem sta deoparte când suveranitatea și integritatea teritorială a unei națiuni sunt încălcate flagrant. Ce se întâmplă Ucrainei se poate întâmpla oricărei națiuni care se află astăzi aici. Pe asta se bazează sancțiunile impuse Rusiei de SUA și partenerii noștri, nu este o dorință de a reveni la Războiul Rece. În Rusia, media controlată de stat poate că prezintă aceste evenimente ca pe o revenire a Rusiei. O viziune împărtășită de altfel de anumiți politicieni și comentatori americani care au fost mereu profund sceptici cu privire la Rusia și care cred că ne aflăm acum în Război Rece. Uitați-vă la rezultate. Ucrainenii sunt mai interesați ca niciodată să se alinieze cu Europa, nu cu Rusia. Sancțiunile au dus la migrația capitalului, la contractarea economiei, la prăbușirea rublei și la emigrarea rușilor educați. Imaginați-vă că Rusia s-ar fi anagajat în diplomație adevărată și ar fi lucrat cu Ucraina și cu comunitatea internațională, pentru a se asigura că interesele îi sunt protejate. Ar fi fost mai bine nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Rusia și pentru întreaga lume, ca această criză să fie rezolvată. Nu vrem să izolăm Rusia, vrem o Rusie care să lucreze cu noi la întărirea sistemului internațional”.