Obama: Tăierile bugetare stupide vor costa locuri de muncă

Publicat: 01 03. 2013, 20:06
Actualizat: 05 02. 2016, 23:36
Președintele american Barack Obama a declarat vineri, după un nou eșec al negocierilor pentru buget între liderii Congresului, că tăierile bugetare stupide care vor intra automat în vigoare vor costa locuri de muncă și vor afecta economia Statelor Unite, transmite MarketWatch.

Președintele american Barack Obama a declarat vineri, după un nou eșec al negocierilor pentru buget între liderii Congresului, că tăierile bugetare stupide care vor intra automat în vigoare vor costa locuri de muncă și vor afecta economia Statelor Unite, transmite MarketWatch.

Obama vrea să evite blocarea activității guvernului, el sugerând că este dispus să accepte, temporar, reducerea cheltuielilor de ordinul miliardelor de dolari care vor fi aplicate începând de vineri.

Obama a vorbit după ce liderii Congresului reuniți vineri la Casa Albă nu au reușit să ajungă la o înțelegere în privința bugetului, pentru evitarea măsurilor automate de reducere a cheltuielilor guvernamentale cu 85 miliarde de dolari.

Președintele a avertizat că tăierile bugetare stupide vor costa locuri de muncă și vor avea un impact negativ asupra economiei americane, el acuzându-i pe adversarii republicani că sunt responsabili de această situație.

Președintele Camerei Reprezentanților, John Boehner, a ieșit de la negocieri respingând orice majorare de taxe cerută de democrați și a spus că săptămâna viitoare membrii Camerei vor vota un proiect de lege care va include reduceri de cheltuieli.

Eșecul discuțiilor duce la intrarea în vigoare a economiilor de 85 de miliarde de dolari în anul fiscal 2013. În total, acest program prevede reducerea cheltuielilor guvernamentale cu circa 1.000 de miliarde de dolari pe parcursul a nouă ani, până în 2021.

Proiectele de lege concurente prezentate joi în Senat de democrați și republicani nu au reușit să atragă sprijinul necesar.

Tăierile automate au fost elaborate în 2011 cu scopul de a determina Congresul să ajungă la un compromis pe buget, pentru reducerea deficitului și aducerea datoriei de stat pe o pantă negativă prin măsuri mai puțin dure.

Reducerile de cheltuieli sunt prevăzute în mod egal în buget, afectând atât sectorul apărării, cât și programe interne precum cele de securitate socială.

Președintele și Partidul Democrat, cu majoritate în Senat, insistă ca echilibrarea bugetului să presupună reduceri moderate ale cheltuieli, dar și creșteri de taxe. De cealaltă parte a baricadei, Partidul Republican, care controlează Camera Reprezentanților, respinge orice fel de majorare a taxelor și preferă exclusiv scăderea cheltuielilor.

Astfel, bugetul apărării va fi redus cu 10%, iar restul programelor guvernamentale vor pierde 8,5% din alocări. Milioane de angajați ai guvernului federal ar putea fi trimiși în concediu fără plată timp de 22 de zile pe parcursul acestui an, în urma activării măsurilor.

Tăierile nu vor intra în vigoare dintr-o dată, ci treptat pe parcursul următoarelor 7 luni, astfel că există încă speranțe pentru un acord în Congres prin care să fie evitate majoritatea măsurilor din pachet.

Pe fondul refuzului republicanilor de a crește taxele și ambiției democraților de a menține programele sociale, Congresul se pregătește pentru următoarea rundă de negocieri dure pe buget. Pe 27 martie va expira bugetul provizoriu convenit anul trecut pentru a menține operaționale instituțiile statului în lipsa unui buget pentru anul în curs.