ONU cere eliminarea totală a armelor nucleare! Pericolul care planează asupra omenirii

Publicat: 06 08. 2020, 08:39
ONU cere eliminarea totală a armelor nucleare! Pericolul care planează asupra omenirii / Sursa FOTO: https://c.pxhere.com

La comemorarea a 75 de ani de la atacul american cu bombă asupra oraşului japonez Hiroshima, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut eliminarea totală a armelor nucleare! Este prima reacție de acest fel din partea unui oficial de rang înalt, șeful Națiunilor Unite îndemnând omenirea să se concentreze pe construirea unui viitor fără războaie.

„Statele care deţin arme nucleare îşi modernizează arsenalele şi dezvoltă arme noi şi periculoase”, a răbufnit Antonio Guterres într-un mesaj video transmis la ceremonia anuală de la Hiroshima. „Riscul ca armele nucleare să fie utilizate în mod intenţionat, din greşeală sau calcule greşite, este prea mare pentru ca astfel de tendinţe să continue. De aceea, singura modalitate de a elimina în totalitate riscul nuclear este eliminarea totală a armelor nucleare”, a insistat secretarul ONU.

Hiroshima, 75 de ani de la atacul cu bombă nucleară

Cu ocazia ceremoniei de comemorare a victimelor atacului nuclear american ce a avut loc în urmă cu 75 de ani, primarul Hiroshimei a cerut comunităţii internaţionale să respingă „naţionalismul autocentrat”. Evenimentul a fost marcat de măsurile excepționale luate din cauza pandemiei de coronavirus. Primarul Kazumi Matsui a cerut guvernului japonez să semneze şi să ratifice Tratatul ONU privind interzicerea armelor nucleare (TPNW), adoptat de 122 de ţări în iulie 2017.

Aproximativ 880 de participanţi, inclusiv supravieţuitori ai atacului nuclear, prim-ministrul Shinzo Abe şi reprezentanţi din peste 80 de ţări, au ţinut un minut de reculegere la ora 8.15 (23.15 GMT), momentul exact când bomba atomică americană a fost lansată asupra Hiroshimei în 1945.

Bomba cu uraniu de patru tone a făcut ravagii fără precedent în oraşul din vestul Japoniei, ucigând instantaneu zeci de mii de persoane, cea mai mare parte civili. Până la sfârşitul anului 1945, aproximativ 140.000 de persoane, inclusiv zeci de mii de coreeni şi alţi asiatici au murit din cauza bombardamentelor şi a efectelor lor secundare.

„Societatea civilă trebuie să respingă naţionalismul”

„Omenirea se luptă acum cu o altă ameninţare: noul coronavirus”, a mai declarat primarul Hiroshima la ceremonia de la Memorialul Păcii. „Cu toate acestea, cu ceea ce am învăţat din tragediile din trecut, ar trebui să fim capabili să depăşim această ameninţare. Când pandemia de gripă din 1918 a atacat, a luat zeci de milioane de vieţi şi a terorizat lumea, în timp ce naţiunile care luptau în Primul Război Mondial nu au fost în măsură să înfrunte împreună acea ameninţare. O creştere ulterioară a naţionalismului a dus la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial şi bombardamentele atomice. Nu trebuie să permitem niciodată ca acest trecut dureros să se repete. Societatea civilă trebuie să respingă naţionalismul autocentrat şi să se unească împotriva tuturor ameninţărilor”, a subliniat primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui.

Pe 9 august 1945, o altă bombă atomică a explodat deasupra oraşului Nagasaki. Aproximativ 74.000 de oameni au murit și acolo până la sfârşitul anului. Mii de supravieţuitori sunt încă afectaţi de efectele secundare ale atacurilor.