ONU trage un semnal de alarmă. Armata lui Bashar al-Assad bombardează spitale și tabere de refugiați. Sute de civili uciși!

Publicat: 19 02. 2020, 09:50

Organizația Națiunilor Unite trage un semnal de alarmă cu privire la bombardamentele trupelor președintelui sirian. Atacurile aeriene ale Damascului au lovit taberele refugiaților și spitale, peste 300 de civili fiind uciși în aceste raiduri! Sunt informații că Bashar al-Assad a ordonat o ofensivă totală în nordul Siriei, regiunea Idlib, ultima rămasă necontrolată.

Organizația Națiunilor Unite transmite că agenţiile umanitare prezentă în zonă nu mai facă față, criza depășind cu mult capacitatea de intervenție a voluntarilor. Din cauza violențelor extinse, notează Reuters, în jur de un milion de civili, cei mai mulți dintre ei copii și femei, au fugit spre graniţa cu Turcia!

„Civilii care fug de confruntări sunt înghesuiţi în zone unde nu există adăposturi sigure, iar numărul acestora scade neîncetat. În tot acest timp, bombardamentele continuă, iar ei, pur şi simplu, nu au unde să se ducă”, anunță Michelle Bachelet, directorul pentru drepturile omului din cadrul ONU.

Sunt informații că avioanele siriene au bombardat marți și orașul Darat Izza, din Alep. Asta, la numai o zi după ce două spitale au fost puse la pământ dee rachetele trupelor loiale președintelui Bashar.

Pe de altă parte, Turcia anunță că negocierile cu Rusia referitoare la încetarea luptelor în regiunea Idlib sunt „nesatisfăcătoare” şi, drept urmare, liderul Recep Tayyip Erdogan a decis să trimită și mai multe trupe în nordul Siriei. Marți, pentru a zi consecutiv, diplomații turci s-au așezat la masa discuțiilor cu rușii, la Moscova, dar n-au ajuns la niciun acord. Poziția Kremlinului rămâne neschimbată: îl va sprijini total pe Bashar al-Assad să recucerească Idlibul, chiar dacă în lupte vor fi uciși și militari turci.

Rusia se declară pregătită să-și mențină angajamentul cu privire la respectarea acordurilor existente, care prevăd reducerea tensiunilor în Idlib, însă nu suflă o vorbă despre solicitarea Turciei – ca armata siriană să se retragerea din regiune. La rândul lui, președintele Assad a vorbit la televiziunea naţională despre progresele militare rapide din Idlib și a spus că acestea reprezintă preludiul înfrângerii rebelilor, care de nouă ani s-au răsculat împotriva sa.

Purtătorul de cuvânt pentru drepturile omului din cadrul ONU, Rupert Colville, a evitat să confirme direct atacarea spitalelor din Idlib de către trupele siriene, cu sprijinul rușilor, însă a spus că „amploarea atacurilor împotriva spitalelor, a facilităţilor medicale şi a şcolilor sugerează că ele nu pot fi accidentale”. Pentru Colville, se poate vorbi de crime de război în Siria!