Opozantul bielorus Maksim Znak, aflat în închisoare, a intrat în greva foamei

Publicat: 18 09. 2020, 20:23
Opozantul bielorus Maksim Znak, aflat în închisoare, a intrat în greva foamei. Sursa foto: Profimedia

Opozantul bielorus Maksim Znak, aflat în închisoare, a intrat vineri în greva foamei, a anunțat Consiliul de Coordonare al Opoziției din Belarus.

Decizia opozantului a fost luată după ce acestuia i-a fost adus la cunoștință de către autorități că este acuzat că ar fi lansat apeluri la acțiuni care ar putea să dăuneze intereselor naționale ale Belarusului, după cum informează Agerpres.

Znak face parte din grupul de opozanți care au încurajat protestele pro-democrație și care cer demisia președintelui țării, Aleksandr Lukașenko, după alegerile prezidențiale de pe 9 august, despre care opoziția și protestatarii susțin că ar fi fost trucate.

Președintele Lukașenko neagă, însă, orice neregulă.

Tot vineri, un bărbat şi-a dat foc în faţa unei secţii de poliţie din oraşul Smolevici şi se află în stare gravă la spital, a anunţat Ministerul de Interne.

Situația rămâne tensionată în Belarus

În Belarus au izbucnit proteste masive după scrutinul prezidenţial desfăşurat pe 9 august. Opoziţia contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul a fost fraudat.

Sute de mii de oameni au ieșit în stradă săptămânal pentru a protesta față de rezultatul alegerilor, iar Poliția a folosit forța împotriva protestatarilor, atitudine condamnată de statele occidentale.

Lukașenko se confruntă cu cele mai mari probleme din cei 26 de ani de mandat, în contextul în care au fost organizate proteste la nivel național după alegerile din 9 august. Scrutinul ar fi fost câștigat de Lukașenko cu 80%, însă protestatarii susțin că alegerile ar fi fost fraudate, așa că îi solicită demisia președintelui.

Forțele de ordine au fost acuzate că ar fi folosit forța în mod nejustificat împotriva protestatarilor. Mii de persoane au fost arestate, iar multe dintre persoanele care au fost eliberate au acuzat că ar fi fost torturate.

Joi, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care nu îl mai recunoaște pe Aleksandr Lukașenko în funcția de președinte al Belarusului.