Mihai Schiau
23.04.2012
Internațional

Pământul va avea 9 miliarde de locuitori în 2050. Care va fi atunci cea mai populată țară din lume

Pământul va avea 9 miliarde de locuitori în 2050. Care va fi atunci cea mai populată țară din lume
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a ținut un discurs cu ocazia Zilei Mondiale a Populației (11 iulie), în care a reamintit că anul acesta se va naște locuitorul cu numărul șapte miliarde al planetei.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a ținut un discurs cuocazia Zilei Mondiale a Populației (11 iulie), în care a reamintitcă anul acesta se va naște locuitorul cu numărul șapte miliarde alplanetei.

„Avem suficientă mâncare pentru toată lumea, dar, cu toateacestea, un miliard de oameni mor de foame. Avem mijloacele săeradicăm multe boli, dar ele continuă să se răspândească. Avem unmediu înconjurător bogat, dar îl exploatăm în fiecare zi. Toțivisăm pacea mondială, dar o mare parte a lumii este angajată înconflicte armate”, a declarat Ki-moon.

CITEȘTE ȘI: Președintele BĂNCII MONDIALE: „Suntem LA UN PAS de o CRIZĂMONDIALĂ”

Previziunile îngrijorătoare ale secretarului general al ONU suntconfirmate de mai multe studii ale organizației, care arată căpopulația planetei ar putea atinge opt miliarde în 2023 și nouămiliarde în 2050. O situație alarmantă, dacă ținem cont că înprezent, când populația este de nici șapte miliarde, 925 demilioane de oameni suferă deja de foame.

Totuși, Ban Ki-moon spune că revoltele populare, cum au fostcele din Egipt, Tunisia, Libia și Siria, ar putea pune capătinechității din lume. „În acest an, am văzut cum o putere gigantică(n.r. Egipt) poate învinge disperarea și tirania conducătorilor,cerând să se facă dreptate”, a punctat secretarul general alONU.

India va deveni cea maipopulată țară din lume

Conform unui raport al Institutului de Statistică din SUA, 95%din creșterea populației este cauzată de natalitatea sporită dințările în curs de dezvoltare.

Astfel, India va deveni, în 2025, cea mai populată țară dinlume, depășind China. În plus, Japonia și Rusia vor suferi lacapitolul natalitate și vor cădea mai multe locuri în clasamentulmondial al populației, ajungând de pe 9, respectiv 10, pe 16,respectiv 17.

Potrivit studiului, cele mai mari creșteri ale populației se vorînregistra în Africa. Nigeria, deja cea mai populată țară de pecontinentul negru, va ajunge de la 166 la 400 de milioane delocuitori până în 2050, iar populația Etiopiei se va tripla.

La polul opus se situează Rusia, care de la 139 de milioane delocuitori (în 1992) va ajunge la 109 milioane, în 2050.

Inchide