PANDEMIE. Armata pe străzile din Republica Moldova? Igor Dodon a dat ordinul! – DOCUMENT

Publicat: 13 06. 2020, 16:55

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a anunțat că a semnat un decret prin care a dispus implicarea Armatei Naționale în acordarea sprijinului necesar autorităților din domeniul ordinii publice în acțiunile de supraveghere a respectării de către persoanele fizice și juridice a măsurilor de prevenire și control a răspândirii infecției.

Informațiile refereritoare la evoluția pandemiei de coronavirus din Republica Moldova arată că numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus crește pe zi ce trece. Astfel, până în pezent, au fost confirmate peste 11.000 de cazuri, din care 378 de pacienți sunt în stare gravă, iar numărul deceselor a urcat la 395.

Armata din Republica Moldova, implicată în lupta împotriva coronaviruslui

Din cele 378 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 aflate în stare gravă, 23 sunt conectate la aparate de respirație asistată, arată ultimele date prezentate de Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), citate de agora.md.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internate 48 de persoane cu suspecție la noul tip de virus.

Cum evoluează pandemia de coronavirus în Republica Moldova

Până la momentul transmiterii acestei știri, în Republica Moldova au fost confirmate 11.093 de cazuri de infecție iar dintre acestea 1.085 se află în regiunea transnistreană.

Din această cauză, președintele Republicii Moldova Igor Dodon a anunțat că a semnat un decret prin care a dispus implicarea Armatei Naționale în acordarea sprijinului necesar autorităților din domeniul ordinii publice.

În luna mai 2020, Administrația din Tiraspol își justifica măsura de interzicere a medicilor din regiunea Transnistria de a traversa pretinsa graniță a regiunii separatiste pentru a merge la locurile de muncă din localitățile subordonate Chișinăului invocând infectarea medicilor români în Republica Moldova în timpul unei vizite recente.

Autoritățile de la Chișinău au reproșat Tiraspolului de mai multe ori în perioada epidemiei că prin impunerea carantinei nu permite medicilor care locuiesc în regiune să vină în fiecare zi la locurile lor de muncă din localitățile situate în dreapta Nistrului.

Drept răspuns, responsabilii de la Tiraspol au delarat că circulația medicilor ar spori riscul îmbolnăvirii cu Covid-19, „lucru demonstrat de îmbolnăvirea în masă a medicilor români veniți în Republica Moldova”, dar și de „statistica negativă a contaminărilor în rândul lucrătorilor medicali din sistemul de sănătate moldovenesc”, arată un comunicat al Internelor de la Tiraspol.