• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Papa Benedict al XVI-lea, înaintea vizitei în Cuba: „Ideologia marxistă nu mai corespunde realității”. Lunga luptă a suveranilor pontifi cu comunismul

Papa Benedict al XVI-lea, înaintea vizitei în Cuba: „Ideologia marxistă nu mai corespunde realității”. Lunga luptă a suveranilor pontifi cu comunismul
„Este evident că ideologia marxistă, așa cum a fost concepută ea, nu mai corespunde realității. Trebuie găsite noi modele, cu multă răbdare și într-o manieră constructivă", a declarat Papa Benedict al XVI-lea.

Papa Benedict al XVI-lea le-a spus reporterilor care îl însoțeau în avion, în drum spre Mexic, că regimul comunist nu mai funcționează în Cuba și că biserica pe care o conduce este pregătită să ajute Havana în realizarea unei tranziții pașnice și fără „traume” spre un alt model, informează The Telegraph.

„Este evident că ideologia marxistă, așa cum a fost concepută ea, nu mai corespunde realității. Trebuie găsite noi modele, cu multă răbdare și într-o manieră constructivă”, le-a declarat pontiful jurnaliștilor. Afirmațiile, care se așteaptă să provoace nemulțumiri în țara condusă de frații Castro, vin cu doar câteva zile înainte ca Benedict al XVI-lea să viziteze Cuba, notează The Guardian. Totodată, anul acesta s-au împlinit 50 de ani de când Papa Ioan al XXIII-lea l-a excomunicat pe Fidel Castro, în ianuarie 1962, la o lună după că El Lider Maximo se declara marxist-leninist și anunța că va face din Cuba un stat comunist.

Motivul istoric care poate fi invocat într-o discuție despre poziția oficialilor catolici față de comunism se găsește la Marx, care a numit religia „opiumul popoarelor”, pe motiv că tocește mintea și o face incapabilă să mai fie critică la condițiile mizerabile de trai specifice societăților capitaliste.

Oficial, cubanezii vor avea parte de prima vizită papală din ultimii 14 ani, cu ocazia aniversării a patru secole de la descoperirea statuii Fecioarei Carității de la Cobre, patroana Cubei, potrivit Huffington Post. Se așteaptă, însă, ca Papa Benedict al XVI-lea să se folosească de prilej pentru a ataca regimul comunist, iar declarațiile lui din avion au întărit această ipoteză. De asemenea, liderul Bisericii Catolice și-a exprimat dorința de a se întâlni cu Fidel Castro, însă nu se știe dacă o astfel de întrevedere va avea loc, pentru că starea de sănătate a lui El Lider Maximo este tot mai rea.

Date fiind atitudinile din trecut ale Bisericii Catolice față de comunism și marxism-leninism, Benedict al XVI-lea va redeschide cu siguranță subiectul ideologiei pe care se bazează regimul Castro, ideologie pe care predecesorul său, Ioan Paul al II-lea, a numit-o „rușinea timpurilor noastre”. În fapt, unul dintre motivele pentru care Papa Ioan Paul al II-lea va rămâne în istoria omenirii este rolul decisiv pe care l-a avut în căderea comunismului în Europa Centrală și de Est. Însuși Gorbaciov a declarat, în trecut, cu referire la patronul spiritual al luptei anti-comuniste, Ioan Paul al II-lea, că prăbușirea Cortinei de Fier „ar fi fost imposibilă fără papă”.

Prin declarații repetate care condamnau comunismul ateu și persecutarea creștinilor, prin călătorii repetate în țara natală, Polonia, și negocieri secrete, Papa Ioan Paul al II-lea a ajutat la slăbirea „pumnului de fier” care sugruma o mare parte din Europă. Datorită acestor vizite repetate ale papei și luări de poziție împotriva comuniștilor, opoziția din Polonia au format Sindicatul Solidaritatea, condus de Lech Walesa, care avea să fie pilonul central în prăbușirea comunismului în această țară și crearea efectului de domino care s-a manifestat inclusiv în România. „Fără papă nu ar fi fost Solidaritatea. Fără Solidaritatea, nu ar fi fost Gorbaciov. Fără Gorbaciov, nu ar fi căzut comunismul”, este explicația unui istoric de la Oxford, Timothy Garton, citat de CBC.

Cu toate că Ioan Paul al II-lea este papa care a avut cel mai mult succes în lupta împotriva comunismului, el nu este singurul care a făcut astfel de demersuri. De altfel, Biserica Catolică are o întreagă tradiție în acest sens. Înainte ca Papa Ioan al XXIII-lea să îl excomunice pe Fidel Castro, un alt pontif, Pius al XII-lea a dat, în 1949, un decret în care amenința cu excomunicarea pe oricide aderă la ideologia comunistă. Un an mai devreme, a avertizat că și cei care vor vota cu Partidul Comunist din Italia la alegerile din 1948 riscau să fie excomunicați. Decretul a fost reînnoit de succesorul său, Ioan al XXIII-lea.

Inchide