Papa Francisc cere o nouă ordine economică mondială și denunță „noul colonialism” al agențiilor care impun programe de austeritate

Publicat: 10 07. 2015, 17:39
Actualizat: 07 04. 2019, 23:28

În unul dintre cele mai lungi, pasionale și cuprinzătoare discursuri ale pontificatului său, Papa de origine argentiniană a cerut de asemenea iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică față de amerindieni în cursul „așa-numitei cuceriri a Americii”.

El a denunțat goana după bani și a apreciat că țările sărace nu ar trebui reduse la furnizori de materii prime și forță de muncă ieftină pentru țările dezvoltate.

Francisc a făcut aceste afirmații în fața participanților la a doua reuniune mondială a mișcărilor populare, la care participă organizații ale oamenilor de la marginea societății, inclusiv săraci, șomeri și țărani care și-au pierdut pământurile. El a precizat că susține eforturile lor de a obține dreptul elementar la pământuri, locuințe și muncă.

Discursul său a fost precedat de cel al președintelui bolivian Evo Morales, care purta o jachetă cu imaginea liderului revoluționar argentinian Ernesto „Che” Guevara. Acesta a fost executat în Bolivia în 1967, de trupe boliviene susținute de CIA.

„Să nu ne fie frică să spunem: vrem schimbare, o veritabilă schimbare”, a spus Papa, denunțând un sistem care „a impus mentalitatea profitului cu orice preț, fără grijă față de excluziunea socială sau distrugerea naturii”.

Atacurile anterioare ale Papei la adresa capitalismului au fost criticate aspru de politicieni și comentatori din Statele Unite, unde urmează să efectueze o vizită în septembrie.

Suveranul Pontif a lansat de asemenea un atac care viza aparent organizații monetare internaționale precum FMI și politicile de ajutor pentru dezvoltare ale unor state dezvoltate.

„Nicio putere nu are dreptul să priveze oamenii de exercițiul deplin al suveranității lor. De fiecare dată când fac acest lucru, vedem apariția unor noi forme de colonialism care prejudiciază serios posibilitatea păcii și justiției”, a precizat el.

„Noul colonialism ia diferite forme. Uneori apare ca influența anonimă a mamonului: corporații, agenții de creditare, unele tratate de liber-schimb și impunerea unor măsuri de austeritate care întotdeauna strâng cureaua muncitorilor și săracilor”, a afirmat Papa, care săptămâna trecută a cerut autorităților europene să păstreze demnitatea umană în centrul dezbaterii privind criza economică din Grecia.

„Vă spun cu regret: multe păcate mari au fost comise împotriva popoarelor native din America în numele Domnului”. „Cer iertare cu smerenie, nu doar pentru păcatele Bisericii, ci și pentru crimele comise împotriva popoarelor native în cursul așa-numitei cuceriri a Americii”.

Papa Francisc a ținut acest discurs la finalul vizitei sale în Bolivia, unde a sosit miercuri. Vineri, el va merge la închisoarea boliviană Palmasola, cunoscută pentru violențe, după care va pleca în Paraguay.

Francisc a fost uimit miercuri seara când a primit de la Morales unul dintre cele mai neobișnuite cadouri: o sculptură din lemn care înfățișează secerea și ciocanul – simbolul comunismului – iar pe ciocan figurează imaginea lui Iisus răstignit.