Parlamentarii ruși ar urma să declare prăbușirea URSS drept „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX”

Publicat: 21 12. 2021, 17:22
Sursa foto: Shutterstock

Parlamentarii ruși intenționează să declare că prăbușirea Uniunii Sovietice (URSS) a reprezentat „cea mai mare catastrofă geopolitică al secolului al XX-lea”.

Astfel, ei ar urma să preia poziția exprimată în repetate rânduri de către președintele Rusiei, Vladimir Putin, după cum informează HotNews.

Decizia ar urma să fie luată de Duma de Stat cu ocazia marcării a 30 de ani de la destrămarea URSS.

Proiectul de rezoluție a fost depus lui de către naționaliștii Partidului Liberal Democrat al lui Vladimir Jirinovski.

Potrivit unei declarații a lui Vladimir Putin din 2005, destrămarea Uniunii Sovietice a reprezentat „cea mai mare catastrofă”. Liderul de la Kremlin a reluat afirmația sub diverse forme de-a lungul anilor.

„Duma de Stat (…) consideră că prăbușirea URSS este principala catastrofă geopolitică a secolul 20, ce a dus la dezintegrare în diverse zone ale societății”, se arată în proiectul de rezoluție depus de naționaliștii lui Jirinovski.

Potrivit documentului, prăbușirea URSS a dus și la o amplificare de proporții a crizei politice și economice, generând, de asemenea, o serie de conflicte naționale.

Parlamentarii ruși îl critică pe Boris Elțîn pentru prăbușirea URSS

Parlamentarii ruși mai susțin că fostul președinte Boris Elțîn a contribuit decisiv la dezintegrarea „deliberată” și „neautorizată” a URSS, în complicitate cu liderii din Ucraina și Belarus, Leonid Kravciuk, respectiv Stanislav Șușchevici.

Odată adoptată, declarația politică ar urma să fie trimisă de parlament președintelui Vladimir Putin, autorităților federale și regionale, dar și organizațiilor internaționale interguvernamentale.

Partidul Comunist, al doilea cel mai mare partid de opoziție din Rusia, i-a acuzat pe naționaliștii lui Jirinovski de confiscarea agendei politice.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a declarat că prăbușirea URSS a însemnat sfârșitul „Rusiei istorice” și rămâne și acum o „tragedie” pentru majoritatea cetățenilor.