Parlamentul European ratifică astăzi acordul pentru Brexit

Publicat: 29 01. 2020, 10:44

În cadrul sesiunii plenare din Bruxelles, Parlamentul European va vota Acordul privind Retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice.

Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, Charles Michel, Președintele Consiliului European, MaroÅ¡ Å efčovič, Vicepreședintele Comisiei Europene și Michel Barnier, Negociatorul-șef al UE pentru Brexit sunt așteptați să participe la dezbaterea cu liderii grupurilor politice, care va avea loc înaintea votului și va începe în jurul orei 16:15 (17:15 în România).

Votul din Parlamentul European are loc după finalizarea procesului de ratificare în Regatul Unit și după avizul favorabil dat săptămâna trecută de Comisia pentru afaceri constituționale din Parlamentul European. Pentru a intra în vigoare, Acordul de retragere dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit trebuie aprobat de către Parlamentul European cu majoritatea simplă a voturilor exprimate, înainte de a fi supus unui vot final (cu majoritate calificată) în Consiliu.

Marea Britanie se retrage pe 1 februarie din Uniunea Europeană, dar negocierile privind viitoarele relații bilaterale generează din nou riscuri privind producerea unui Brexit „dur”, cu efecte care vor fi simțite abia din ianuarie 2021, când expiră perioada de tranziție.

Michel Barnier, negociatorul-șef european pe tema Brexit, a avertizat că există riscul unei întreruperi brutale a relațiilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. „Prima etapă este finalizată și trebuie să reconstruim totul. La sfârșitul acestui an, dacă nu vom avea un nou acord, nu va mai fi o situație de rutină, nu vor mai fi reglementări. Trebuie să conștientizăm că există riscul de a ajunge la marginea prăpastiei, mai ales în privința relațiilor comerciale”, a avertizat Michel Barnier, potrivit cotidianului Le Figaro.

În lipsa unui acord comercial bilateral, relațiile economice dintre Bruxelles și Londra vor intra sub incidența reglementărilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), mai puțin avantajoase. Michel Barnier a reiterat că există „foarte puțin timp” pentru a se ajunge la un nou acord în timpul perioadei de tranziție, așa cum insistă premierul Boris Johnson.

Noul acord va trebui să conțină reglemenări comerciale, în domeniul securității, energiei, transporturilor și pescuitului.