Persecuțiile împotriva creștinilor au crescut în 2013

Publicat: 09 01. 2014, 08:24
Actualizat: 29 07. 2014, 21:16

Persecuțiile împotriva creștinilor au crescut în 2013, potrivit Indexului mondial al persecuției 2014, un clasament anual al celor mai afectate 50 de țări de acest fenomen, anunță Asociația „Portes Ouvertes France”, relatează AFP.

În cadrul unei conferințe de presă, la Paris, directorul acestei asociații, Michel Varton, a precizat că, prin „persecuții” nu se înțeleg doar actele de violență, ci și presiunile, interdicțiile, sau discriminările legate de religie.

Pentru al doilea an consecutiv, Coreea de Nord rămâne țara unde creștinii se confruntă cu cele mai mari riscuri, în timp ce Somalia se clasează pe locul doi, triburile și clanurile musulmane executând „aproape orice creștin pe care îl întâlnesc”.

Alte țări în care creștinii sunt supuși persecuțiilor sunt Afganistan, Insulele Maldive, Arabia Saudită, Yemen, Iran, Libia, Uzbekistan și Qatar. În general, creștinii din țările din zona Sahel sunt cei mai afectați de persecuții.

„În 36 din cele 50 de țări studiate, islamismul este în mare măsură responsabil de persecuția creștinilor”, a dezvăluit Michel Varton.

În privința asasinatelor, „Siria, afectată de un război civil, deține tristul record al numărului de creștini asasinați, (1.213)”, urcând de pe locul 11 la locul trei în clasament, subliniază Varton.

Creșterea persecuției este mai observabilă în statele „eșuate”, care nu au capacitatea de a-și asuma pe deplin rolul, precum Somalia, Siria, Irak, Afganistan, Pakistan, Yemen și Republica Centrafricană.

Pakistanul a cunoscut „cel mai grav atac împotriva creștinilor de la crearea sa, în 1947”, cu un dublu atentat sinucigaș comis la ieșirea din biserica Toți Sfinții din Peshawar soldat cu moartea a 89 de creștini la 22 septembrie.

În Egipt s-au înregistrat „167 de acte violente de persecuție, precum și 492 de tentative de închidere a bisericilor sau clădirilor anexă”, mai relevă Indexului mondial al persecuției 2014.

Cele zece țări unde creștinii au suferit cele mai multe violențe au fost, în ordine, Republica Centrafricană, Siria, Pakistan, Egipt, Irak, Myanmar, Nigeria, Columbia, Eritreea și Sudan.

O asociație apolitică de origine protestantă înființată în 1976, „Portes Ouvertes France” stabilește acest clasament începând din 1997, pe baza unor chestionare adresate reprezentanților săi din 22 de birouri care operează în 60 de țări. Pentru fiecare parametru corespunde un anumit număr de puncte, care au crescut de la 2.683 la 3.019 într-un singur an.

Gaidau Ion, ion.gaidau@mediafax.ro