• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Petreceri cu prostituate, droguri și alcool – imaginea Arabiei Saudite potrivit dezvăluirilor WikiLeaks

Petreceri cu prostituate, droguri și alcool – imaginea Arabiei Saudite potrivit dezvăluirilor WikiLeaks
Imaginea „austerei" familii regale care conduce Arabia Saudită - statul-gardian al primelor două celor mai sfinte locuri ale Islamului: Mecca și Medina - este făcută pulbere de ultimele dezvăluiri date publicității, din seria mesajelor diplomatice („cabluri") americane. Pros­tituatele, drogurile și alcoolul se arată a fi o realitate curentă pentru vlăstarele regale saudite, potrivit The Guardian

Imaginea „austerei” familii regale care conduce Arabia Saudită -statul-gardian al primelor două celor mai sfinte locuri aleIslamului: Mecca și Medina – este făcută pulbere de ultimeledezvăluiri date publicității, din seria mesajelor diplomatice(„cabluri”) americane. Pros­tituatele, drogurile și alcoolul searată a fi o realitate curentă pentru vlăstarele regale saudite,potrivit The Guardian.

Un „cablu” trimis de la consulatul american din Jeddah (oraș de3,6 milioane de la Marea Roșie, în apropiere de Mecca) cătreWashington descrie o astfel de petrecere dezmățată. Notadiplomatică conține mențiunea că evenimentul privat a încălcattoate restricțiile islamice și că identitatea completă a prințuluicare l-a organizat trebuie păstrată secretă.

Despre organizator se notează doar că este un prinț din familiaAl-Thunayan, dar diplomații nu se zgârcesc la detalii picante. Lapetrecerea organizată la sfârșitul lunii octombrie 2009, deHalloween, au participat circa 150 de invitați, dintre caremajoritatea erau bărbați și femei cu vârste între 20 și 30 de ani.Toți erau consumatori de alcool, dar și de droguri precum hașișul.”Alcoolul, deși strict interzis de tra­diția și legislația saudite,a fost din plin la bar. Barmanii filipinezi au servit un cocktailputernic alcoolizat. S-a aflat că multe dintre invitate erau defapt «în timpul serviciului»”. Formula în ghilimele era un eufemismpentru prostituate, a căror naționalitate nu este precizată, deșieste foarte posibil să fie din străinătate.

„Deși nu există observații directe, în astfel de cercuriconsumul de cocaină și hașiș este frecvent”, apreciază în cuprinsul”cablului” consulul american la Jeddah de la acea dată, MartinQuinn. Dacă nu ar fi fost înlocuit din post, în iulie 2010, Quinnar fi devenit un candidat sigur la „rotirea cadrelor” dinDepartamentul de Stat (DoS), declanșată de dezvăluirileWikiLeaks.

Publicul saudit, mare consumator de serialeamericane

Alt mesaj diplomatic relevă impactul major pe care îl auserialele TV și talk-show-urile americane asupra tinerilor saudiți.Nu propaganda americană, pentru care s-au alocat sumeconsiderabile, le deturnează atenția de la apelurile teroriștilorsă ia parte la „războiul sfânt” (jihad), ci personajele jucate deactori americani precum Eva Longoria, Jennifer Aniston și DavidSchwimmer.

Grație televiziunilor americane re­cep­ționate prin satelit, unserial foarte popular este „Neveste disperate”. La fel de maresucces are și emisiunea „Late Show” a lui David Letterman.Preferințele saudiților au fost transmise diplomaților de la Jeddahde către „informatori”, susține „cablul” citat.

E-mailul consulatului către DoS se numea chiar „David Letterman:Agent de influență” și lăuda efectele obținute de televiziunilecomerciale, peste cele ale televiziunii Al-Hurra TV – post „depropagandă”, finanțat de Washington, care transmite știri în ArabiaSaudită, din perspectiva intereselor americane.

Al-Hurra TV a beneficiat de 500 milioane USD, bani aicontribuabililor americani, pentru a le explica saudițilorintențiile „prietenești” ale SUA (față de statele din OrientulApropiat, de religia islamică și de aliatul tradițional, ArabiaSaudită), precum și riscurile reprezentate de terorism.Televiziunea difuzează interviuri cu politicieni americani,inclusiv cu fostul președinte George W. Bush.

Jurnaliștii saudiți nu răspund mereu”comenzilor”

Deși Washingtonul este finanțatorul Al-Hurra, angajații saudiținu s-au dovedit mereu „controlabili”. Un moment controversat a fostcând televiziunea a difuzat un apel al mișcării șiite Hezbollah demobilizare contra Israelului. Or, Hezbollah (mișcare șiită) este uninamic al familiei monarhiei saudite – care se considerăapărătoarea ramurii sunnite a Islamului – și o păstrătoare atradițiilor islamice. Potrivit informațiilor cuprinse în alt”cablu” publicat de WikiLeaks în ultimele zile, regimul monarhic dela Ryad a cerut organizarea unei coaliții arabe, ba chiar ar fifost de acord cu o intervenție a NATO în Liban, pentru a distrugebazele Hezbollah din Liban.

În 2008, Hezbollah s-a declarat „mândră să fie înscrisă pe listaorganizațiilor desemnate drept teroriste de Washington”, astfel că”promovarea” organizației pe Al-Hurra a fost stânjenitoare pentruamericani. În ciuda incidentului, majoritatea telespectatorilorsaudiți se arată departe de a îmbrățișa idei extremiste.

Conform The Guardian, un membru al conducerii postuluiAl-Arabiya (televiziune saudită, care se vrea un rival al postuluidin Qatar Al-Jazeera) recunoaște că emisiuni difuzate de posturileMBC 4 și MBC 5 se numără printre cele mai urmărite în ArabiaSaudită, inclusiv „în regiunile conservatoare ale țării”.

MBC 4 și MBC 5, alături de MBC 3, MBC Action și MBC Max suntposturi din Emiratele Arabe Unite care difuzează filme, seriale șiemisiuni din SUA în lumea arabă. Conținutul sexual și referitor ladroguri este editat.

Inchide