Planul Germaniei care ar putea lăsa fără bani europeni și România. „Analizăm schimbarea condițiilor”

Publicat: 31 05. 2017, 10:35

Potrivit unui proiect de propunere obținut de agenția Reuters și de site-ul Politico.eu, accesul unui stat la fonduri de coeziune ar putea fi blocat în cazul în care situația respectării normelor statului de drept este criticată de Comisia Europeană.

Ungaria și Polonia, beneficiari ai fondurilor de coeziune, au fost criticate frecvent de Comisia Europeană pentru încălcări ale principiilor fundamentale ale statului de drept, notează Reuters.

La rândul lor, România și Bulgaria sunt monitorizate de Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).

„Trebuie analizat dacă primirea fondurilor UE de coeziune ar putea fi condiționată de respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept”, precizează proiectul de propunere.

Günther Oettinger confirmă ideea, explicând că ar putea fi impuse și condiții privind politicile economice

Günther Oettinger, comisarul UE pentru Buget și Resurse Umane, a declarat, potrivit publicației EUObserver, că, începând din anul 2020, accesul statelor europene la fonduri de coeziune ar putea fi condiționat de respectarea principiilor statului de drept și recomandărilor economice.

Günther Oettinger a afirmat că analizează posibilitatea „schimbării condițiilor” sau „intensificării condiționalității” în bugetul pentru perioada 2021-2027, pe care îl va propune anul acesta sau în 2018.

În Consiliul UE, „nu este convinsă toată lumea de sensul economic al tuturor programelor pe care le finanțăm prin sistemul fondurilor de coeziune”. „Multe proiecte sunt foarte sensibile și au o valoare evidențiată clar, dar altele își pierd rapid sensul”, a argumentat Günther Oettinger, explicând că este necesară impunerea unui control mai eficient privind modul în care țările membre și regiunile utilizează fondurile UE.

Oettinger a precizat că o primă posibilitate ar fi utilizarea recomandărilor specifice adresate de Comisia Europeană țărilor membre – raportul anual care indică modalități de îmbunătățire a politicilor economice – ca „model” ori „document cu caracter obligatoriu”.

Spre exemplu, a continuat Oettinger, dacă recomandările arată că o țară are „o infrastructură digitală foarte slabă”, „va trebui să acceseze mai multe fonduri” pentru optimizarea acestui domeniu.

Anticipând criticile, Günther Oettinger a argumentat că sistemul recomandărilor este „democratic”, deoarece indicațiile sunt publicate de Comisia Europeană după adoptarea de către reprezentanții statelor membre în Consiliul UE. „Acest lucru poate justifica o posibilă condiționalitate”, a explicat el.